Hoppa till sidans innehåll

Dags för SM och världscupkval i speedski

09 MAR 2021 17:27
Tisdagens träningsåk är avklarade, i morgon gäller det. Då är det dags att, efter en rad inställda världscuptävlingar, äntligen starta världscuptävlandet i speedski.
  • Skapad: 09 MAR 2021 17:27

– Det ska bli så skönt att äntligen komma igång med tävlandet i världscupen. Som jag har väntat! säger Sveriges och världens snabbaste speedskiåkare på damsidan, Rättviks Britta Backlund.

Tre världscuptävlingar är planerade att genomföras i Idre. Dels de två tävlingar som Sverige blev tilldelade men även en ersättningstävling som från början skulle ha körts i Frankrike, som ställdes in på grund av dåligt väder.

De allra flesta i världseliten finns på plats i Idre, så det kommer bli spännande och jämna tävlingar.

Världscupen inleds på onsdagen med två kvalomgångar. Den sista omgången blir speciell för våra svenska åkare, då avgörs nämligen årets svenska mästerskap. Regerande svenska mästare, Britta Backlund och Jonathan Brunnberg, ska då försöka försvara sina SM-titlar från förra året.

Jonatan accelererar-800-476.jpg

– Det blir mycket intressant på herrsidan där det är helt öppet vilka som kommer placera sig på pallen. På damsidan ser Britta fortsatt stark ut men det blir en hård fight eftersom alla på pallen tillhör topp-fem i världen, säger Daniel Andersson, förbundskapten för speedskilandslaget.

Den första världscupfinalen genomförs på torsdag. Det finns dock ett orosmoment.

Enligt väderrapporterna ska det nämligen komma ett omfattande snöoväder, med starka vindar, över Idre Fjäll. Och då blir det problematiskt, speciellt om det blir sidvindar.

– Vi håller tummarna för att vädret inte ska påverka tävlingarna, men det ser onekligen tufft ut just nu. En dag med dåligt väder klarar vi av eftersom det då blir resultatet från det senaste åket i kvalomgången (som genomförs dagen innan) som räknas. Men det får helst inte bli fler, säger Daniel.

Det är ingen en lätt uppgift åkarna har framför sig. Chocken är en svår backe att ta sig an. Underlaget är hårt och backen är tekniskt mycket krävande.

– Det är en väldigt snabb acceleration redan från start. En kraftig kompression väntar sedan när backen planar ut och där är det lätt att komma ur balans, vilket kan bli ödesdigert. Strax efter följer nämligen den 100 meter långa tidtagningszonen. De som vinner tävlingarna måste alltså vara mycket skickliga och tekniska åkare, berättar Daniel Andersson.

LÄS MER: Världens snabbaste speedskiåkare kommer till Idre

Program speedski, Idre 

Med reservation för ändringar.

DAG

TID

OMGÅNG

Onsdag 10/3

10.30

Kvalomgång 1, vc ersättningstävling

 

12.00

Kvalomgång 2, vc ersättningstävling
+ Svenska Mästerskap

Torsdag 11/3

09.00

Semifinal, vc ersättningstävling

 

10.30

Final, vc ersättningstävling

 

12.00

Kval, vc 1

Fredag 12/3

09.00

Semifinal, vc 1

 

10.30

Final, vc 1

 

12.00

Kval, vc 2

Lördag 13/3

09.00

Semifinal, vc 2

 

11.00

Final, vc 2

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info