Hoppa till sidans innehåll

Landslaget i speedski 2021/2022 uttaget

03 MAJ 2021 13:38
Nu är det klart vilka som ingår i Sveriges snabbaste landslag på skidor säsongen 2021/2022. Det är en spännande blandning av nykomlingar och veteraner med regerande världsmästarinnan Britta Backlund i topp.
  • Uppdaterad: 03 MAJ 2021 13:38

– Vi gjort en kraftig föryngring på herrsidan till nästa säsong. Vi har under många år haft ett antal yngre åkare som har "knackat på dörren" till landslaget, och nu kommer generationsskiftet. Ju mer rutin de lägger på sig, desto bättre kommer de förhoppningsvis att bli och jag tror att de kommer hävda sig bra redan nästa säsong, säger förbundskapten Daniel Andersson och fortsätter:

– På damsidan har vi en liten ”försämring” i och med att Lisa Hovland Udén slutar men vi kommer utan problem hålla oss kvar i världstoppen tack vare Britta Backlund och Hanna Matslofva. Bakom dessa finns dessutom flera tjejer som bara väntar på att få utmana om platserna.

– Planering för kommande läger är i full gång och med nya välkomna sponsorer ser vi ljust på framtiden! säger förbundskapten Daniel Andersson och presenterar det starka svenska speedskilandslaget för nästa säsong.

Grupp 1

Britta Backlund, Rättviks SLK
Regerande världsmästare och segrare i totala världscupen (för tredje gången i rad!). Britta har hittat en väldigt bra åkteknik och har varit nästintill oslagbar i två säsonger. En riktig vinnarskalle!

Hanna Matslofva, Orsa alpina
Hanna fick en nytändning för ett par år sedan då hon bytte hjälm. Ett bra strategiskt val som visade sig ta henne upp på pallen i några världscuptävlingar. Hanna har åkt speedski i många år och fortsätter hela tiden göra nya framsteg.

Jonatan Brunnberg, Idre speedskiförening
Lagets nya veteran. Visade genom sin andraplats på SM att han fortfarande är att räkna med. Är en lugn personlighet med koll på både utrustning som teknik. Gör sin tredje säsong i laget.

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK Göteborg
Lagets nykomling! Har åkt speedski i många år men varvat speedski med cykling på hög nivå. Nu satsar han helhjärtat på speedski och vann SM före Jonatan.

Erik Backlund, Rättviks SLK
Har åkt mycket speedski och var riktigt bra i S2 för några år sedan. Satsade några år på musik men är nu tillbaka i speedbanan igen. Har dragits med Covid i vinter men innan dess visade han att han fortfarande hänger med Sverigetoppen. Ett självklart val.

– Jag ser verkligen fram emot kommande säsong! Efter denna pandemisäsong har vi ”lärt” oss lite grann hur vi ska bete oss för att både kunna träna och tävla på ett säkert sätt. Det är klart att det innebär merjobb med planeringar och Covid-test samt även ökade ekonomiska kostnader, men nu vet vi i alla fall att det går att genomföra säkra event, säger Daniel Andersson. 

Kolla in videon nedan där Daniel tillsammans med assisterande förbundskapten Micke Brunnberg pratar om förra säsongen, presenterar åkarna och deras tankar inför säsongen 2021/2022.

Förutom åkarna i Grupp1 hittar vi även många starka åkare i Grupp 2. Även där finns en blandning av veteraner och åkare på väg upp, där samtliga har chans på framstående placeringar i både världscup och VM. 

Grupp 2

S1

Alicia Störner, Deje AK
Eira Dougherty, Orsa Alpina
Mats Abrahamsson, Väst alpina
Carl Ribbegård, Ålberga GIF
Jonathan Andersson, Järfälla AK

S2

Cornelia Sandström, Kils slalomklubb
Agnes Abrahamsson, Väst Alpina

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info