Hoppa till sidans innehåll

Abrahamssons − Sveriges mesta speedski-familj

08 MAR 2022 21:20
Det är lätt att bli förvirrad när speakern annonserar namnen på åkarna under tävlingar i speedski. Namnet Abrahamsson förekommer nämligen inte bara en gång, utan fyra. Det handlar om en familj som älskar speedski.
  • Uppdaterad: 08 MAR 2022 21:20

För Mats, Olof, Axel och Agnes Abrahamsson kretsar livet under vintern mycket om att skruva på detaljer för att åka så snabbt som möjligt nedför en backe. Alla fyra tävlar nämligen i speedski och är medlemmar i Väst Alpin.

Speciellt viktigt är det att vara snabbast i familjen.

Länge var det pappa Mats som regerade, men på senare år har han fått se sig besegrad, allt eftersom sönerna har fått upp farten.

− Ja, nu handlar det snarare om att försöka komma ikapp än att hålla undan. Men det är jätteroligt, skrattar Mats och berättar att speedski har blivit en mycket större i familjen än han trodde från början:

− Det har blivit som en rolig grej och en kombinerad semester att vi åker iväg tillsammans och åker lite. Nu har barnen varit med och tävlat, sedan drygt tio vintrar tillbaka.

”Åker lite” är en underdrift när det gäller familjen Abrahamsson, som alltså tävlar i speedski. I morgon är det dags för svenska mästerskapen och den regerande svenska mästaren heter Olof Abrahamsson. Precis som för alla syskon var det pappa Mats som var den stora inspirationskällan för Olof att starta med speedski.

− Vi följde med för att kolla när farsan tävlade, sedan blev det så att vi började allihop. För min del tror jag att det var adrenalinkicken som gjorde att jag fastnade för speedski, säger Olof som är 21 år gammal och pluggar till civilingenjör på Chalmers. 

Backen i Idre, som kallas Chocken, var snabb under tisdagens träningsrundor.

− Ja, det kändes riktigt bra, jag kom upp i 175 km/h, det snabbaste jag har åkt i denna backe, så det är lovande. Jag har ju som mål att försvara mitt SM-guld, och förstås att slå brorsan och farsan, säger Olof som kan räkna med hårt motstånd under morgondagen.

Brorsan som Olof vill slå heter Axel och är 20 år, även han har som mål att vara bäst i familjen.

− Självklart siktar jag på att slå brorsan, fast viktigast är att vara snabbare än farsan, säger Axel, som åkte på 173 km/h under träningen. Även han åkte fortare än han någonsin har åkt i Idre. Annars är hans rekordhastighet 197,20 km/h, som han åkte i franska Vars för några veckor sedan.

220308 Idre Speedski Mats och Axel lift 800-476.jpg
Mats på väg upp i liften, i bakgrunden syns sonen Axel. 

− Det är faktiskt svårare att åka 173 km/h här i Idre än 197 km/h i Vars. Där är backen som en motorväg jämfört med denna. Här i Idre är det mycket brantare, mer slagig och det finns en stor kompression i slutet på backen som kan ställa till det. Så här krävs en mer teknisk åkare.

Sista syskonet Abrahamsson på plats i Idre är dottern Agnes, 17 år, som har åkt speedski sedan hon var 11−12 år gammal.

– Det har varit jättekul i dag, och det har gått fort. Jag körde på 153,99 km/h så fort har jag aldrig kört förut, berättar Agnes.

220106-Läger-Idre-Agnes-Abrahamsson-S2J-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Agnes under träningsläger i Idre i januari. Foto: Tommy Oersson.

Alla syskonen Abrahamsson slog alltså sina tidigare rekordhastigheter från Idre. Nu gäller det för pappa Mats att åka snabbare än under träningen.

− Ja, i dag har jag blivit slagen av båda grabbarna och dottern närmar sig. Men det är ju först i morgon det gäller. Jag hade ju siktat på att vinna, det får jag nog revidera nu. Men att hamna på pallen hade varit roligt, så det gäller att skärpa sig om det ska vara möjligt, säger Mats som kom upp i 173 km/h under tisdagen.

När Abrahamssons kommer hem efter säsongen finns massor av idéer på förbättringar i utrustningen.

− Det byggs för fullt, sedan avtar intresset någon gång i maj och vi pratar inte mycket speedski under sommaren. Men i oktober uppstår paniken och då gäller det att bygga klart allt det vi håller på med som pjäxor, hjälmar, spoilers, bocka stavar med mera, berättar Mats.

220106-Läger-Idre-Mats-A-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Mats Abrahamsson, bygger även hjälmar åt andra speedskiåkare. Foto: Tommy Persson.

På frågan om de rekommenderar andra att testa speedski är de rörande överens.

− Det är faktiskt enkelt att köra speedski, jämfört med andra alpina grenar, dessutom är det både coolt och roligt att åka fort, helt enkelt, svarar Axel.   

− Ja, det gäller ju bara att ha utrustningen och sedan åka så fort som möjligt, instämmer Olof.

Men det är inte bara adrenalinkicken och coolheten som är bra med speedski. Samtliga i familjen Abrahamsson lyfter fram den välkomnande atmosfären och sammanhållningen inom speedski-världen som något av det allra bästa.  

− Jag tycker väldigt mycket om den gemenskap som är här. Vi är så pass få som åker i Sverige så vi blir som en familj allihopa, säger Agnes som kör i S2 men siktar på att kliva upp en klass till S1 under nästa säsong.

− Skriv också att jag verkligen rekommenderar detta som en familjesport, skrattar Mats och tittar kärleksfullt på familjen.

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info