Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tommy Persson Sveriges snabbaste dam på skidor, Britta Backlund, Rättviks SLK.

Dags för Britta att försvara sitt VM-guld

24 JAN 2022 20:55
Det är inte bara OS-tider. Den 31 januari är det dags för Sveriges snabbaste åkare att försvara de blå gula färgerna under VM i speedski. Till start kommer bland annat den regerande världsmästarinnan svenska Britta Backlund från Rättviks SLK.
  • Uppdaterad: 24 JAN 2022 20:55

–  Vi vet att våra åkare på såväl dam- som herrsidan är väldigt snabba. Och det har sett riktigt bra ut på de läger vi kört, men konkurrenterna har säkert inte legat på latsidan sedan förra säsongen. Så det blir en grym säsongsöppning! säger förbundskapten Daniel Andersson.

Det är nämligen en speciell situation för Britta och hennes landslagskompisar eftersom VM kommer bli den allra första tävlingen för säsongen. Så ingen vet egentligen inte hur de står sig gentemot resten av världseliten.

– Jag siktar självklart på att försvara titeln och tror att jag har goda chanser, men det är samtidigt ju säsongsöppning. Så det är svårt att veta vad jag står jämfört med de andra tjejerna, men å andra sidan är det ju lika för alla, säger Britta Backlund som är Sveriges allra största medaljhopp som regerande världsmästare.

220106-Läger-Idre-Britta-B-åker-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Britta Backlund, kanonkullan från Vikarbyn, Rättvik, siktar på att försvara sitt VM-guld. Foto: Tommy Persson.

Britta Backlund har de senaste tre säsongerna varit lika överlägsen i speedski som Sandra Näslund är just nu i skicross. Förutom vinsten i VM 2019 har hon nämligen tre raka segrar i den totala speedskicupen 2019, 2020 och 2021. Så att favoritskapet ligger på henne är ingen hemlighet.

– Jag har inte haft möjlighet att träna så mycket som jag önskat, fick covid och missade därför träningslägret i Finland. Men nu är jag både frisk och supermotiverad och det känns häftigt att gå in i VM som titelförsvarare! Visst känner jag pressen och måste erkänna att det kommer att bli lite mer nervöst än vanligt, erkänner Britta

Landslaget gör nu sina sista förberedelser i franska Vars, där VM-tävlingarna avgörs, och vässar på detaljer. Förbundskapten Daniel Andersson är hoppfull och ser goda möjligheter till framskjutna svenska placeringar:

– Vi har många starka tjejer till start. Förutom Britta har vi även Hanna Matslofva och Lisa Hovland Udén, som båda gjort mycket bra resultat i VM-backen tidigare. Lisa faktiskt ett VM-silver att försvara. På herrsidan är det osäkrare, men går det som vi hoppas så bör några av herrarna kunna få till topp-10-placeringar. Vi har både rutinerade herrar och ett par ungtuppar i laget, skall bli riktigt intressant att se hur det faller ut.

190323-Vars-VM-speedski-medaljörer2-800-530.jpg
Under senaste VM 2019 blev det fyra VM-medaljer för damerna. Förutom Britta (nere i mitten) blev det svenskt även på andraplats genom Lisa Hovland Udén (mitten övre raden). Dessutom JVM-silver för Mathilda Persson (t.v.) och JVM-brons genom Eira Dougherty (t.v.).

Världens snabbaste åk på skidor registrerades i VM-backen och lyder på 254 km/h, satt av italienaren Ivan Origone 2016.  Men tyvärr är det snöbrist i den övre halvan av backen, som inte kommer användas. Trots detta är arrangörernas bedömning är att finalåken på söndag kommer att hamna en bit över 200 km/h.

 

Program VM i Vars (FRA)

28 januari

10.15 Kval 1 (30 herrar resp. 6 damer går vidare)
12.00 Kval 2
13.00 Kval 3

29 januari

10.15 Kval 4
12.00 Kval 5 (20 herrar resp. 4 damer går vidare)

 

30 januari

10.15 Semifinal
12.00 Final

Svenska åkare i VM

Damer

Britta Backlund, Rättviks SLK
Hanna Matslofva, Orsa AK
Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina
Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK 

Herrar

Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK
Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening
Erik Backlund, Rättviks SLK
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK
Carl Ribbegårdh, Ålberga SK
Axel Abrahamsson, Väst Alpin SK 

Juniorer

Agnes Abrahamsson, Väst Alpin SK
Cornelia Sandström, Kils SLK
Victor Persson, IFK Grängesberg AK

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info