Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tommy Persson Britta Backlund, Rättviks SLK.

Känslan på topp under VM-förberedelserna i Idre

13 JAN 2022 15:57
Tillsammans med andra fartälskande åkare laddade speedski-landslaget upp med sitt andra VM-förberedande läger. Hundratalet åk avverkades på Idre Fjäll.
 • Skapad: 13 JAN 2022 15:57

Det var ett antal besökande åkare som passade på att delta under speedski-landslagets andra läger inför de stundande världsmästerskapen i franska Vars den 30 januari.

– De åkare som kom för att pröva speedski tillsammans med oss tycker att det är ganska häftigt att träna tillsammans med några av världens bästa speedskiåkare, som faktiskt finns på hemmaplan, säger förbundskapten Daniel Andersson.

220106-Läger-Idre-Daniel-A-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Daniel Andersson, förbundskapten speedski. Foto: Tommy Persson.

– Speedski är ju en förhållandevis liten sport därför låter vi merparten av våra läger vara öppna även för åkare utanför landslagsgrupperna. Det tror jag både sporrar nya åkare samtidigt som det kanske kan göra det lite mer nervöst att våga pröva. Men vi är väldigt snälla och trevliga och hjälper gärna till med utrustning eller vad som kan behövas!

Landslagets vässning av formen genomfördes som vanligt på Idre Fjäll, speedski-lagets officiella landslagsarena. Under de tre dagarna som träningslägret pågick avverkades hundratals åk, allt för att slipa på positioner, varje millimeter är viktig i speedski.

220106-Läger-Idre-Jonatan-B-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Landslaget vässade formen på Idre Fjäll. Foto: Tommy Persson.

ؘ– Vi har fått till riktigt skapliga förberedelser under våra läger här i Idre. Lagkänslan är på topp och jag tycker det är oerhört bra stämning. Nu kommer några åkare åka till Salla i Finland för ytterligare träning innan resan går vidare till VM-orten Vars, berättar Daniel.

Läget för speedskilandslaget inför VM ser riktigt spännande ut. På damsidan finns exempelvis den regerande världsmästaren och flerfaldiga totala världscupvinnaren Britta Backlund, Rättviks SLK, som har fått till en bra försäsongsträning, vilket bådar gott.

220106-Läger-Idre-Britta-B-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Världens snabbaste tjej på skidor, Britta Backlund. Foto: Tommy Persson.

I trion av snabba tjejer ingår även Hanna Matslofva, Orsa Alpina, och Lisa Udén, Nolby Alpina. Tillsammans briljerade dessa tjejer förra säsongen, bland annat under världscuptävlingarna i Idre där de knep hela prispallen.

På herrsidan hittar vi landslagsåkare som den svenske mästaren Olof Abrahamsson, Väst Alpina, Jonatan Brunnberg, Idre speedskiförening och Erik Backlund, Rättviks SLK.

220106-Läger-Idre-Mats-A-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Mats Abrahamsson, Väst Alpin, åkare och hjälmtillverkare. Foto: Tommy Persson.

– Det är mer öppet om vem som tar den bästa svenska placeringen. Förutom landslaget har vi Carl Ribbegårdh och Mats Abrahamsson från träningsgrupp 2 som är laddade till tänderna för att sätta de yngre svenska åkarna på plats och slåss om bra placeringar. Vi är inte lika framgångsrika på herrsidan ännu men topp-10-placeringar borde vi kunna fightas om, säger Daniel.

Även två juniortjejer, Agnes Abrahamsson, Väst Alpina, och Cornelia Sandström, Kils slalomklubb, kommer för första gången till start på ett VM.

220106-Läger-Idre-Agnes-Abrahamsson-S2J-TOMMY-PERSSON-800-476.jpg
Agnes Abrahamsson, Väst Alpina. I S2J-klassen använder åkarna vanlig alpin standardutrustning. Foto: Tommy Persson.

– Här är det lite mer oklart hur de står sig mot de andra juniorerna, de fick ju inte tävla utomlands förra året på grund av pandemin.

Fakta VM i speedski 2022

VAR? Vars, Frankrike

NÄR? 30 januari 2022

Landslaget till VM (S1)

 • Britta Backlund, Rättviks SLK
 • Hanna Matslofva, Orsa Alpina
 • Lisa Udén, Nolby Alpina
 • Olof Abrahamsson, Väst Alpin SK
 • Erik Backlund, Rättviks SLK
 • Jonatan Brunnberg, Idre speedskiförening
 • Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK
 • Carl Ribbegårdh, Ålberga GIF

Juniorlandslaget (S2J)

 • Cornelia Sandström, Kils slalomklubb
  Agnes Abrahamsson, Väst Alpina

LÄS MER
Presentation av säsongens speedskilandslag
Detta är speedski

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info