Hoppa till sidans innehåll

SM-vinnarna Britta och Erik Backlund skänker 10 000 kronor i Hejapris till Rättviks SLK

10 MAR 2022 10:27
De nyblivna svenska mästarna Britta och Erik Backlund skänker hälften av Hejapriset till sin hemmaklubb Rättviks SLK. för att fler ska få chansen att åka skidor.
  • Skapad: 10 MAR 2022 10:27

Speedski är en gren där åkarna tidigare inte har fått prispengar, men nu var det dags när Svenska Spels Hejapris delades ut under SM i speedski på Idre Fjäll, för allra första gången. 

− Det känns verkligen jättestort och något som trissar igång tävlingsandan. Det gör att man vill pressa sig lite extra. Så jag vill rikta ett stort tack till Svenska Spel för denna extra "morot", säger Erik.

Erik och Britta fick ta emot varsin check på 10 000 kronor, där halva beloppet går till valfri klubb. Både Britta och Erik väljer att skänka Hejapriset till hemmaklubben Rättviks SLK, som får ta emot totalt 10 000 kronor.

− Det känns jättebra att kunna ge tillbaka till Rättviks SLK för all stöttning jag har fått. Hoppas att detta gör att fler får möjlighet att testa skidåkning och upptäcka hur sjukt kul det är, säger Britta.

− Jag kan inte annat än att hålla med! Rättviks SLK har alltid varit väldigt stöttande. Jag har visserligen inte varit med i den alpina delen så mycket, men jag har varit med när Britta har kört, så jag har ju känt den stora gemenskapen som finns i klubben. De har alltid uppmuntrat en att vara med och testa, säger Erik.

Den andra hälften av Hejapriset går till åkaren som tränings- och tävlingsbidrag. Det är inte helt lätt att intervjua syskonen Britta och Erik Backlund. Att försöka hänga med i det rappa samtalet är som ”bordtennis” där replikerna slängs in i varandra.

− Det betyder sjukt mycket, vissa kan tycka att 5 000 kronor är lite men för oss betyder det ”guld”, så att vi kan få fortsätta med speedski som vi verkligen älskar, säger Britta och brodern Erik replikerar snabbt:

− Ja, för de som undrar så är valla lite smådyrt, säger han och skrattar högt.

− Och dräkter, och pjäxor, OCH bensinpriset, fyller Britta i.

 Båda är helt lyriska när de ska beskriva glädjen över att Svenska Spels Hejapris nu kommit in i speedski.

− Det kan ju locka andra att börja med speedski och förhoppningsvis tycka att det är lika kul som vi gör, säger Britta och utvecklar:

− Vi i speedskifamiljen är så välkomnande till alla som vill pröva, vi stöttar och hjälper till. Har någons dräkt exempelvis gått sönder så hjälps vi åt att fixa den. Det är väldigt familjärt inom speedki. Så nu håller vi tummarna för att Hejapriset gör att vi får fler speedskiåkare från Rättvik!

Tävlingarna på Idre Fjäll fortsätter med världscup torsdag till lördag. Livesändningen går att följa på tv.skidor.com.

LÄS MER: Syskonen Britta och Erik Backlund svenska mästare i speedski

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info