Hoppa till sidans innehåll

Speedskilandslaget laddar för världscupavslutning i Andorra

31 MAR 2022 12:17
Världscupsäsongen för skidor är inte riktigt slut än. Just nu laddar det snabba landslaget i speedski för säsongens sista tävlingar, som genomförs i furstendömet Andorra.
  • Skapad: 31 MAR 2022 12:17

På plats i Andorra finns bland annat det svenska speedskilagets stora profil, Britta Backlund från Rättviks SLK, som ligger tvåa i den totala speedskicupen, med 65 poäng i försprång till trean. Åt ledande Valentina Greggio är avståndet tyvärr stort.

– Valentina är i princip redan klar segrare i totalcupen, så där kan jag inte längre göra någonting. I alla fall inte så länge hon står på benen. Men jag ska kämpa för att knapra in lite på avståndet, det skulle kännas bra inför nästa säsong, säger Britta.

Backen är perfekt, något som är viktigt i dessa höga hastigheter.

– Jag gillar verkligen backen, de har gjort ett kanonjobb för att få till en fin bana, och nu ser den riktigt fin ut! säger Britta som siktar på ännu en pallplats.

220331 Andorra Familjen BAcklund DANIEL ANDERSSON.jpg
Famljen Backlund laddar inför världscupavslutningen.

På killsidan finns ingen som jagar platser i totalcupen. Men de har gjort stora framsteg under säsongen och har sakta men säkert närmat sig toppåkarna.

– Bland killarna finns ambitioner att ta pallplatser vilket absolut är möjligt. Men det kommer många ”gamla” åkare till start här i Andorra, och dessa är det ju lite svårt att hålla koll på formmässigt. Så vi får se hur det går. Men chansen finns verkligen för svenska topplaceringar, säger förbundskapten Daniel Andersson och ser fram emot att få avsluta säsongen på topp.

– Det enda som kan ställa till det är vädret, som tyvärr inte ser ut att bli det bästa. Prognosen varnar för vindar uppåt 25 m/s och då är det omöjligt att köra speedski. Det blir helt enkelt för farligt, minsta vindpust kan blåsa omkull åkarna när de kör i hastigheter uppåt 180 km/h.

220331 Andorra backen DANIEL ANDERSSON.jpg

Under torsdagen körs först semifinaler inför helgens tävling samt en final för den världscuptävling som egentligen skulle ha genomförts i franska Vars, som blev inställd på grund av snöbrist i backen.

Följ resultaten under världscupavslutningen via livetajmningen: http://fae.live-timing.net/

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info