Hoppa till sidans innehåll

Tusentals timmar krävs för att Chocken ska vara perfekt

07 MAR 2022 22:10
Det är just nu full fart i Nordens brantaste preparerade pist − Chocken på Idre Fjäll. Totalt ska cirka 6–700 åk genomföras, från onsdag till lördag, när tre världscuptävlingar plus svenska mästerskapen ska genomföras.
  • Skapad: 07 MAR 2022 22:10

När världens snabbaste åkare kommer till Idre, för att tävla under Speed week på Idre Fjäll, ska tävlingsarenan Chocken vara preparerad och klar, ”blank som ett salsgolv”. Men det är tusentals timmar som krävs för att få till både en säker och tävlingsmässig pist. Något som Sverige är experter på.

Det är inte helt lätt att preparera en svart pist som på sina översta ställen har lutningar på hela 46 grader! De skickliga pistmaskinsförarna på Idre Fjäll har inget lätt jobb när de ska pista backen. Pisten är så brant att pistmaskinen måste hållas uppe med hjälp av en vajer, som fungerar som broms utför och även hjälper till att dra maskinen uppför backen.

220303-Pistmaskin-DANIEL ANDERSSON-800-476.jpg
Pistmaskinen dras upp med en vajer. Foto: Daniel Andersson. 

Förutom underlaget finns det mycket mer som behövs för att backen ska följa det internationella skidförbundets (FIS) standard för hur en världscuparena ska se ut.

220307-Chocken-DANIEL ANDERSSON-800-476.jpg
Det krävs många personer och timmar för att få till tävlingsarenan på Idre Fjäll. Foto: Jonatan Brunnberg.

Gällande backrekord är på 180,53 km/h och som förhållandena är just nu verkar backrekordet kunna slås. För att göra tävlingsarenan säker när åkarna kommer upp i dessa höga hastigheter krävs även ordentliga säkerhetsnät runt pisten, säkra startplatser, banmarkeringar ska målas och en lång välpreparerad bromsplan förberedas.

220307-Chocken-Såga steg-JONATAN-BRUNNBERG-800-476.jpg
Vissa omgångar startar längre ned i backen, här sågas "trappsteg" för att åkarna ska kunna ta sig ned till starten på ett säkert sätt. Foto: Jonatan Brunnberg.


Förutom trappsteg sätter man ut rep som åkarna kan hålla i när de tar sig ned till den lägre starten (som kallas Chicken). Foto: Jonatan Brunnberg.

Det behövs också en hel del tekniska lösningar på plats. Även fast åkarna kör från toppen av backen mäts ”resultatet”, det vill säga åkarnas genomsnittshastighet, när de passerar en 100 meter lång timningszon försedd med fotoceller i början och slutet av zonen.

− Hela arenan är byggd för att det ska vara enkelt att arrangera tävlingar här på Idre Fjäll. Det är ett jobb som har gjorts under många år. Så Idre Fjäll är relativt enkelt att arbeta på. Det är ju vår hemmabacke och vi har förberett många kabeldragningar vilket förenklar, säger Micke Brunnberg som ansvarar för all teknik.


Micke Brunnberg t.h. ansvarar för all teknik under tävlingen, här ser han till att den stora LED-skärmen fungerar. Foto: Daniel Andersson.

Det finns en uppfinning, som är unik för Idres speedskiarena. En cirka 600 meter lång sherpa line (en zip line) monteras upp till tävlingarna och som används för att frakta ned åkarnas ryggsäckar med kläder.

− Det var jag och Christian Jansson (f.d. åkare) som kom på den briljanta idén, berättar förbundskapten Daniel Andersson och fortsätter:

− Från början kördes kläderna ned med skotrar vilket tog 10–15 minuter, men nu är kläderna nere innan åkaren kommer ned, det är verkligen en unik lösning som uppskattas mycket av världens alla åkare.

170322-VM Idre Sherpa väska 800-476.jpg
Åkarnas väskor fraktas ned längs den cirka 600 meter långa vajern. Foto: Lotte Jernberg.

LÄS MER: Tre världscuptävlingar plus SM i Idre vecka 10

Fakta Chocken, Idre Fjäll

Start, m.ö.h: 872 meter
Mål, m.ö.h: 711 meter
Fallhöjd: 161 meter
Längd: 680 meter
Hastighetsrekord: 180,53 km/h

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info