Hoppa till sidans innehåll
Foto: Tommy Persson Mats Abrahamsson, Väst Alpin.

Vad vet du om speedski?

27 JAN 2022 23:09
Den 30 januari är det dags att utse världens snabbaste damer och herrar under VM i speedski i franska Vars. Men vad vet du egentligen om speedski?
  • Uppdaterad: 28 JAN 2022 23:09

Få skidgrenar är egentligen så lätta att förklara som speedski – den som är snabbast vinner. Det gäller alltså att ta sig ned för en brant backe så snabbt som möjligt.

Att förstå hur själva speedski-tävlingen går till är enkelt, men riktigt lika enkelt är det inte att utöva sporten. Precis som vid all annan elitidrott krävs det år av träning för att bemästra de krafter som skapas när du åker skidor i över 200 km/h.

Utrustning och klädsel

Det finns två tävlingsklasser: Speed One (S1) och Speed Two (S2). Där S1 är för de verkliga fartkanonerna. Här används specialutrustning optimerad för aerodynamisk effektivitet.

En speedski-dräkt i S1-klassen är utformad för att minimera luftmotståndet, så mycket det bara går. Det är en lufttät gummidräkt som är så tight att det behövs hjälp för att dra på den på kroppen.

Dräkten är försedd med spoilers/fenor på vaderna för att luften ska få en bra bana runt benen. I den höga hastigheten skapas luftvirvlar bakom benen och genom dessa spoilers flyttas luftvirvlarna längre bak. De har precis samma funktion som en flygplansvinge.

Även speedski-hjälmen designas för att passa varje tävlingsåkares kropp. Hjälmen består av två delar, dels en vanlig alpin hjälm underst med ett specialtillverkat aerodynamiskt hölje, som är smalast högst uppe på huvudet och sedan blir betydligt bredare längst ned under hakan. Det ser onekligen lite sci-fi-aktigt ut. Hjälmarna brukar ibland dekoreras för att passa åkarens karaktär, precis som hockeyhjälmar.

Skidorna är cirka 240 cm långa och väger nästan 15 kg per par, för att få så mycket stabilitet i backen som möjligt. Dessutom tillkommer ett par stavar som är bockade för att passa varje enskild åkare

S2-klassen är inkörsporten till speedski, här börjar alla sin speedski-bana. Det krävs ingen annan alpin fartutrustning än den du kan köpa i vanlig en sportaffär. Så det är bara att pröva nästa gång tillfälle ges.

Tävlingsbacken

En speedski-tävlingsbacke består av tre delar: en brant accelerationssträcka för att få upp farten, en tidtagningszon på 100 meter där maxfart ska hållas samt en stor och viktig bromssträcka för att hinna stanna. I tidtagningszonen mäts snitthastigheten som utgör själva resultatet.

Det är alltså viktigt att komma upp i en så hög hastighet som möjligt men minst lika viktigt är att kunna hejda farten. Vid backens slut finns därför en lång bromsplan, som ibland är längre än själva backen. För att kunna stanna är det viktigt att resa sig upp sakta så att luftmotståndet ökar gradvis. Genom att hålla ut armarna från kroppen och göra en bred plog med skidorna minskas farten allt eftersom.

Skulle åkaren råka ramla är det inte jättelätt att få stopp på farten eftersom den blanka dräkten snarare ökar än minskar farten. Men trots den extremt höga farten är det väldigt sällan som det sker allvarliga olyckor inom speedski.

Hur fort går det?

Det är mycket som påverkar hastigheten som exempelvis backens utformning och väderförhållanden. Det finns ett "finrum" inom speedski för de som lyckats nå den magiska gränsen 200 km/h, den kallas passande nog 200-listan.

Just nu ligger herrarnas världsrekord i S1 på 254,958 km/h (Ivan Origone, ITA) och damernas på 247,083 km/h (Valentina Greggio,ITA). Men det föregående damvärldsrekordet tillhörde faktiskt svenska Sanna Tidstrand och löd på 242.590 km/h (2006) vilket fortfarande gäller som svenskt damrekord. På herrsidan är det Christian Jansson som innehar det svenska S1-rekordet 248,105 km/h (2017).

Dags för VM den 30 januari

Just nu laddar det svenska landslaget för att kämpa om medaljer i världsmästerskapen som genomförs i franska Vars. Det finns stora svenska chanser till medaljer, speciellt på damsidan. Vid förra VM 2019 blev det nämligen dubbelt svenskt med guld till Britta Backlund och silver till Lisa Hovland Udén. Båda finns på plats för att försöka försvara sina medaljer.

Den 28 och 29 januari är det dags för kvalomgångar för att se vilka som tar sig vidare till söndagens semifinal och final, där 20 herrar och 4 damer deltar. Förhoppningsvis finns ett antal svenska åkare med på start. 

Se tävlingen live

Tävlingen kommer streamas live på tv.skidor.com

Svenska åkare i VM

Damer

Britta Backlund, Rättviks SLK
Hanna Matslofva, Orsa AK
Lisa Hovland Udén, Nolby Alpina
Mathilda Persson, IFK Grängesberg AK

Herrar

Jonatan Brunnberg, Idre Speedskiförening
Erik Backlund, Rättviks SLK
Mats Abrahamsson, Väst Alpin SK
Carl Ribbegårdh, Ålberga SK
Axel Abrahamsson, Väst Alpin SK

Juniorer

Agnes Abrahamsson, Väst Alpin SK
Cornelia Sandström, Kils SLK
Victor Persson, IFK Grängesberg AK

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info