Hoppa till sidans innehåll

Världscuptävlingar riskerar att blåsa bort

02 FEB 2022 09:21
Det var planerat att två världscuptävlingar skulle genomföras direkt efter världsmästerskapen i franska Vars. Men nu ser det ut som om starka vindar gör att tävlingarna riskerar blir inställda.
  • Skapad: 02 FEB 2022 09:21

– Många av våra backar ligger ofta högt upp och är utsatta för blåst, så vi är vana att vänta. Det är helt enkelt för farligt att åka när det blåser för mycket. Vi hoppas i det längsta, men åkarnas säkerhet går självklart först, säger förbundskapten Daniel Andersson och spejar upp mot den högsta bergstoppen, där tävlingarna förhoppningsvis kan genomföras.

Den starka vinden gjorde att tisdagens träningsåk fick ställas in. Och dagens prognos ser inte så lovande ut.

220127-Daniel-LOTTE-800-476.jpg
Förbundskapten Daniel Andersson. Foto: Svenska Skidförbundet.

– Nja, nu blåser det till och med nere i byn, men jag håller tummarna för att det mojnar snart. Vi kan skjuta på tävlingarna ett tag, men inte för länge, då hinner solen försvinna från backen och det blir flatljus, vilket gör att åkarna inte hinner se konturerna i backen i den höga farten.

Tävlingsorganisationen och FIS-representanterna ska ha jurymöte klockan elva och besluta om det blir tävlingar eller inte. Det svenska landslaget kommer dock stå startklara och ombytta vid liften ifall juryn ger klartecken.  

– Hurry up and wait, är vår speedski-paroll, säger en skrattande Daniel och syftar på att åkarna alltid får skynda upp i backen, för att pricka in bra förhållanden, men att det ofta slutar med väntan i alla fall.

Väderprognosen ser något bättre ut inför morgondagen. Om dagens tävling blir uppskjuten kan det bli så att båda två världscuptävlingar körs i morgon, beroende på vad juryn beslutar efter input från deltagande landslag.

– Det är inte optimalt eftersom det då blir finalåk direkt, utan träningsåk, men det är bättre än att ställa in helt. Och det skulle ju vara riktigt tråkigt om det inte blev tävlingar alls, nu när vi och hela världseliten finns på plats, avslutar Daniel.

LÄS MER:
Tre svenska VM-medaljörer i speedski
Vad vet du om speedski?

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info