Hoppa till sidans innehåll

Säkerhet


Det finns två typer av speedskiåkare - de som har kraschat och de som kommer att krascha. Extrema hastigheter och en strävan efter att åka med så plana skidor som möjlig gör att åkare ramlar. Trots detta är det nästan aldrig några allvarliga olyckor! Varför? Säkerhetstänkandet i den moderna speedskiingen är väldigt högt, både vad det gäller krav angående backens utformning och reglerna som omgärdar utrustningen.

Läs mer angående regler och säkerhet på FIS hemsida "speed-skiing rules". I Kravanalysen och Utvecklingstrappan finner ni också en hel del information i ämnet.

De skydd som en speedskiåkare har är hjälmen och ryggskyddet, där ryggskyddet faktiskt är det som får utstå den värsta påfrestningen vid ett fall. När en åkare ramlar i 200km/h måste denne så fort som möjligt försöka komma över på rygg. Detta för att undvika brännskador och för att undvika att kroppen börjar tumla runt. När åkaren väl nått ryggläge, och är utrustad med ett ryggskydd som han kan lita på så är faran i stort sett över. Det svenska landslaget i speedski har ett samarbete med svenska POC som förser åkarna med säkra ryggskydd och annan utrustning. Säkerheten ger trygghet och självförtroende - något man måste ha för att bli en vinnare.

Länk till POC's hemsida

Uppdaterad: 15 JUN 2014 10:40

HUVUDPARTNER

LAGSPARTNER

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info