Hoppa till sidans innehåll

VM-silver och brons till Sverige i sprint

17 MAR 2013 16:49
Wagenius tar silver och Englund brons i VM-sprinten 2013
  • Skapad: 17 MAR 2013 16:49

I dagens avslutande tävling i Telemarks-VM tar Mattias Wagenius silver och Lisa Englund brons. I och med dessa två medaljer tar Sverige flest medaljer på detta Telemarks-VM.

Espot, Spanien. 2013-03-17

I dagens avslutande tävling i Telemarks-VM tar Mattias Wagenius silver och Lisa Englund brons. Detta är Sveriges sjätte och sjunde medalj i dessa mästerskap. Englund och Wagenius har varit på pallen i samtliga grenar. I lagtävlingen hade de hjälp av Olle Collberg att ta bronset. Ingen annan nation har lika många medaljer med sig från detta mästerskap, även om vi så klart saknar de ädlare valörerna när vi summerar ihop sex brons och ett silver.

Dagens gren var sprint där de tävlande kör en kortare storslalombana med hopp, åket avslutas i en 360° velodrom och därefter skejting på platten. Telemark kombinerar alltid utförsåkning, hopp, och skejting och är den mest mångsidiga av alla skidgrenar.

Efter dagens första åk låg Wagenius på en tredjeplats med tyska Jonas Schmidt i ledning och Tobias Muller på andra plats. i Svåra siktförhållanden och tidvis kraftigt snöfall var det många som hade stora problem och de flesta hade tidstillägg för ej godkända telemarkssvängar. I andra åket hade Wagenius andra snabbaste tid och med totalt 2 tillägg räckte det för att slå sig fram till en andra plats. Endast 0.81 sek efter segrande Tobias Muller som tagit tre guld detta VM.

OlleCollberg

Olle Collberg från Östersund som gör sitt andra VM slutade på 16 plats 16 sekunder efter segraren.


LisaEnglund

I damklassen såg det länge ut som Lisa Englund skulle hamna utanför pallen då hon hade oerhörda problem i första åket och var väldigt nära att köra ur. Men med en hårsmån tog sig Englund i mål och låg på femte plats efter första åket.

Med 8 st tredjeplatser i världscupen i år och hittills tre brons på VM samlade Englund ihop sina krafter och bemästrade den mycket besvärliga banan och körde upp sig till en tredjeplats med en knapp sekunds marginal före fyran Sandrine Mayer från Schweiz, men 13 sekunder efter tvåan Amelie Reymond.

Därmed är telemarkssäsongen över för i år. Vi summerar 7 VM-medaljer, en totalseger i VC för Wagenius, en total tredjeplats i VC av Englund och nytt personbästa i totala VC för Olle Collberg med en nionde plats.

VM Telemark Sprint resultat top 3 herrar

1. Tobias Muller GER

2. Mattias Wagenius SWE +0.81

3. Bastien Dayer +2.19

VM Telemark Sprint resultat top 3 damer

1. Sigrid Rykhus NOR

2. Amelie Reymond SUI +0.34

3. Lisa Englund +13.75MattiasWagenius_portratt

Medaljer VM 2013

SUI - 2 guld, 3 silver, 1 brons

GER - 3 guld

NOR - 2 gold, 2 silver

SWE - 1 silver, 6 brons

FRA - 1 silver

Skribent: Erik Westberg

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
Idrottslyftet
FIS

are2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info