Hoppa till sidans innehåll

VM-brons till Sverige i teamtävlingen

16 MAR 2013 15:52
Sverige tog femte bronsmedaljen på Telemarks-VM
  • Skapad: 16 MAR 2013 15:52

Efter seger mot Tyskland, förlust mot Norge och seger mot Frankrike i bronsmatchen var Sverige femte brons i detta mästerskap säkrat.

I dagens VM-tävlingar i Spanska Espot stod team parallell på programmet. Laget består av en dam och två herrar vilket passar Sverige perfekt eftersom vi har precis så många deltagare.

- Till skillnad från stornationerna har vi inte så många åkare att välja mellan, men vi har en riktigt hög nivå på samtliga och är absolut en av förhandsfavoriterna. säger Mattias Wagenius, tävlande lagledare.

De tre tävlande möter sin motståndare i två åk, ett i varje bana. Den med minst totaltid vinner heatet, en match består alltså av tre heat.

LisaEnglund_LauraGrenier-Soliget

I första matchen (kvartsfinal) mötte Svenskarna Tyskland. Ett bra lag som bjöd på visst motstånd, främst från nyblivne världsmästaren Tobias Müller. Men matchen slutade 2-1 till Sverige.

I semifinalen väntade Norge. Ett lag som inte borde vara några problem, då det egentligen bara är tjejen i laget, Sigrid Rykhus, som borde kunna slå sin svenska konkurrent Lisa Englund. På papperet borde herrarna inte ha några problem.

Englund satsade stort och hade greppet om matchen, men i första åket bröt Englund staven och i andra gick hon tyvärr omkull strax innan velodromen och Rykhus tog segern.

OlleCollberg_ChrisLau

På herrsidan blev det täta race med små marginaler. I första åket var marginalerna på Sveriges sida, men i andra åket fick Mattias problem med Jörgen Holst som avgick med segern, då var det alltså redan avgjort att Norge gick vidare till final, trots att Olle Collberg vann över Thomas Sand Norberg.

Norge - Sverige 2-1.

I b-finalen om bronsplatsen mötte Sverige Frankrike. På herrsidan representerat av Philipe och Chris Lau och på damsidan av Laura Grenier-Soliget. Även i denna match var det riktigt täta fighter, men marginalerna var på Sveriges sida då matchen slutade 3-0 till vår fördel.

För Wagenius och Englund var detta den tredje bronsmedaljen detta mästerskap, men för nykomlingen Olle Collberg som gör sitt andra VM är det första mästerskapsmedaljen i karriären.

I och med detta säkrade Sverige sin femte bronsmedalj detta mästerskap. I morgon avgörs sista deltävlingen i detta VM och då är grenen sprint. Samma längd som dagens bana, men med individuell åkning.

Med så många bronspengar i bagaget går de svenska laget mot guld och inget annat.

- Att ta en bronsmedalj på ett VM är fantastiskt bra, men jag har siktet inställt på guld säger Wagenius efter tävlingen.

Podium_TeamParallell

Skribent: Erik Westberg

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
Idrottslyftet
FIS

are2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info