Hoppa till sidans innehåll
Foto: Morten Nordli/Mono Media

100 världscupstarter, världscupavslutning och VM!

02 APR 2017 13:59
Då var det dags att summera telemarkssäsongen 2016/2017 som har varit både upp och ner för vår ende landslagsåkare Olle Collberg som nu har kommit upp i hela 100 världscupstarter.
  • Skapad: 02 APR 2017 13:59

Sedan senaste rapporten har nio världscuptävlingar samt ett världsmästerskap avverkats. Först på schemat stod Hurdal och Rjukan i Norge. Tyvärr blev årets Norge-turné ingen höjdare för Olle. En krasch i Reipan i Hurdal resulterade i en hjärnskakning vilket självklart gjorde den efterföljande perioden lite tyngre. Det blev ändå flera topp-10-resultat, men den riktiga gnistan lyste med sin frånvaro.

Efter Norge-tävlingarna återstod endast världscupavslutningen i Thyon, Schweiz och VM i franska La Plagne.

I Thyon blev det först en fin 7:e plats i Classic vilket lovade gott inför de två avslutande världscuptävlingarna. Värme och svåra förhållanden satte dock käppar i hjulet för Olle som kraschade i parallellen och blev 12:a i sprinten.

En milstolpe passerades dock. I världscupavslutningen gjorde Olle sin 100:e (!) världscupstart, bra jobbat!

När vi summerar säsongens världscup i telemark hittar vi Olle på en 11:e plats i totalcupen. Han blev 9:a i Classic-cupen, 10:a i Parallellcupen och 19:e i Sprintcupen.

Det blev ingen vila efter världscupavslutningen, istället väntade världsmästerskapen i franska La Plagne.


Stilstudie. Foto: Morten Nordli/Mono Media 

Även här visade sig det varma vädret bli ett problem, prognosen visade soligt väder fram till den planerade sista tävlingsdagen då det istället skulle regna. Detta resulterade i att tävlingsschemat komprimerades till tävlingar 16–18 mars, tre dagar i rad utan vilodag.

I parallellen tog sig Olle till åttondelsfinalen där han åkte ut mot hemmaåkaren Matti Lopez och slutade därmed på en delad 9:e plats. I Classic fick Olle till ett stabilt åk och slutade på 10:e plats. Sista hoppet till en riktigt framskjuten placering var således i säsongens allra sista tävling, sprint.

Regnvädret som såg ut att komma på söndagen kom tyvärr redan på lördagen, men tack vare fantastiskt arbete och saltning av arrangörerna kunde tävlingen ändå genomföras.

Olle körde ett helt okej första åk, men i hoppet ådrog han sig tre tillägg och låg då endast på 26:e plats inför andra åket. Han satsade allt, men tyvärr var hoppet lite för kort även i andra åket, och istället för att klättra tolv placeringar, som han gjort utan tillägg, halkade han ner till 27:e plats. Säsongens sista tävling blev tyvärr den resultatmässigt sämsta.

Avslutningen på säsongen hade kunnat blivit bättre men ser vi på säsongen som helhet var den klart godkänd med delad 4:e plats och delad 5:e plats som bästa resultat.

Vi ser därför med glädje fram emot nästa säsong och laddar för fortsatta framgångar!

Skribent: SSF

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
Idrottslyftet
FIS

are2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info