Hoppa till sidans innehåll

Comeback för Olle Collberg

09 FEB 2017 20:42
Den 19 januari gjorde vår ende landslagsåkare i telemark Olle Collberg comeback i världscupen. Olle, som skadade axeln svårt i februari 2016, startade säsongen hårt med tävlingar i fyra länder under tre veckor.
  • Skapad: 09 FEB 2017 20:42

Premiärtävling för Olle blev den nya tävlingsorten La Thuile i Italien. Tävlingarna gick i damernas störtloppsbacke, en av de brantaste backarna som världscupen i telemark besöker. Olle kämpade väl i sin första tävling sedan skadan, en 12:e plats och en 9:e plats blev Olles resultat.

En helt okej comeback för Olle som kommenterar detta så här:

– Nervositeten som kom krypande inför tävlingarna har nu släppt. Med tanke på hur länge sedan det var jag stod på startlinjen är jag nöjd med resultaten.

Direkt efter La Thuile var det dags för tävlingar i franska Meribel. Senast det var telemarkstävlingar i Meribel var 2011 då Olle var relativt ny på touren. Tyvärr blev det en repris från 2011 i sprinttävlingen då Olle även denna gång körde ut i andra åket.

I parallellen dagen efter blev det däremot mycket bättre!

Efter tre matcher med tuffa motståndare stod Olle kvar som en av fyra åkare i semifinal. Men där tog det tyvärr stopp mot dagens vinnare Tobias Müller.

I bronsfinalen möttes Olle norrmannen Andreas Solstad Almege som verkligen bjöd upp till kamp när han snuvade Olle på en pallplats i världscupen. Olle slutade fyra.

– Det är självklart lite surt, men ändå riktigt bra med tanke på att jag nyss gjort comeback, kommenterade Olle efter tävlingen.

Efter några dagars tävlingsuppehåll var det sen dags för tävlingar i Krvavec, Slovenien, ytterligare en ny ort på telemarkstouren. Fantastiska förhållanden gav möjlighet för bra prestationer, men den riktiga toppnivån för Olle lyste med sin frånvaro. Han tog sig till åttondelsfinal i parallellen (och slutade därmed på delad nionde plats) och han blev tia i sprinten. 

Slutligen stod Oberjoch i Tyskland på tur. På grund av snöbrist kunde sprinten inte köras, den ersattes istället av en parallelltävling. Detta betydde att det blev det två paralleller två dagar i rad.

Dag ett blev ett riktigt bottennapp då Olle slogs ut direkt i 16-delsfinal. Dag två blev däremot mycket bättre. Då räckte det hela vägen fram till kvartsfinal, men där tog det tyvärr stopp mot Trym Nygaard Loeken från Norge som slutade trea. 

Sammanfattningsvis har det alltså blivit en fjärdeplats och en delad femteplats som bästa resultat för Olle. Inte illa med tanke på att han inte har tävlat på ett helt år.

– Det känns jättekul att vara tillbaka och tävla och visa att jag har toppnivån kvar! Jag ser fram emot några veckors tävlingsuppehåll med träning och förberedelser innan det drar igång igen, säger Olle.

Nästa världscuptävling på tur är Hurdal, Norge den 24–26 februari, därefter följer Rjukan 1–3 mars och slutligen världscupfinaler i Thyon, Schweiz 9–11 mars.

Säsongens höjdpunkt,är förstås VM i La Plagne, Frankrike, som går av stapeln 15–19 mars.

Vi håller tummarna för att Olle behåller och vässar ytterligare på formkurvan! 

Skribent: SSF

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
Idrottslyftet
FIS

are2019

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info