Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sam Decout/FIS Olle Collberg på världscupen i Ål, Norge.

Telemark kan bli OS-gren i Milano-Cortina 2026

22 FEB 2022 08:00
FIS har ställt sig bakom Norska Skidförbundets förslag om att telemark ska finnas med på OS-programmet 2026. Förslaget välkomnas även av SSFs nationella grenråd för telemark, som kommer göra sitt yttersta för att ha ett så bra landslag som möjligt.
  • Uppdaterad: 22 FEB 2022 08:00

OS 2022 har precis avslutas och för svensk del blev det ett historiskt bra mästerskap. När det om fyra år är dags igen kan ytterligare en av Svenska Skidförbundets grenar finnas med på programmet. Det Internationella Skidförbundet (FIS) har nämligen ställt sig bakom det Norska Skidförbundets förslag om att telemark ska finnas med på OS 2026.

Förslaget välkomnas även av Svenska Skidförbundets nationella grenråd för telemark. Det svenska telemarkslandslaget består i dagsläget av två kvinnor och en man, som har skördat stora framgångar i världscupen de senaste åren. En av dem är Olle Collberg som själv skulle sats mot OS om telemark kommer med på programmet.

– Då blir det absolut en satsning mot det. Jag har som sagt varit med i många år, men om man tittar på många av de som är allra bäst på både dam- och herrsidan så är de fem–sex år äldre än mig. Det finns många taktiska element som man kan ha nytta av genom att ha hållit på länge, säger Olle Collberg.

Att telemark skulle bli en OS-gren skulle betyda mycket, inte bara för honom själv, utan kanske främst för sporten i stort.

– Förslaget har varit uppe på tapeten förut och som vi hoppas ska gå igenom denna gång. Om det blev en olympisk gren skulle telemark kunna börja växa igen. Tittar man på Schweiz, Frankrike och Norge, som har störst miljöer i nuläget, så har de en fungerade rekrytering och verksamhet eftersom det i deras länder finns en så pass stor organisation att det kommer fram många nya åkare. Skulle telemark bli en olympisk sport skulle dessa möjligheter öka för så många fler länder, säger Olle Collberg.  

Det finns många andra sporter som är goda exempel på att en OS-medverkan gynnar sporten, både på bredden och i toppen. skicross är ett exempel som sedan intåget på OS-programmet 2010 har blomstrat, både här hemma i Sverige och internationellt.

– Såklart sneglar man på andra sporter som har kunnat växa. Om man tänker på skicross till exempel så har dem lyfts väldigt mycket och fått ett ökat intresse med stora framgångar, säger Olle Collberg.

Det svenska telemarkslandslaget kommer göra sitt yttersta för att Sverige under OS 2026 kommer ha ett så starkt landslag som möjligt.

– Telemark är en verksamhet som en gång var stor i Sverige. Nu finns det för första gången på länge några juniorer som är sugna och laddade på att satsa. Det skulle såklart vara en morot för dem att fortsätta satsa och det skulle i sin tur kunna öka intresset för fler att börja, om telemark kom med på OS-programet, säger Olle Collberg.

Telemark syns i dagsläget sällan i de stora svenska sändningarna, vilket gör att det som förhoppningsvis kommer sändas från OS 2026 kommer vara en aha-upplevelse för många. Telemark är verkligen en sport för åskådarna!

– Det kan bli väldigt intressanta och tajta dueller. Det är en mycket publikfrämjande sport och vi har ju flera olika grenar, där parallell kanske är den som är mest spännande att se på. Där finns flera moment som man måste behärska med storslalombana, hopp, velodromkurva och skejting, säger Olle Collberg.

Förhoppningsvis får vi under nästa vinter-OS i Milano-Cortina njuta av ännu mer skididrott och se våra svenska stjärnor kämpa om medaljer. Beslutet om telemarksportens medverkan fattas av den Internationella Olympiska Kommittén (IOK) senare i vår.

– När man tittar på OS så ser man att det finns väldigt många små sporter med, som är svåra att utföra, träna och tävla i för många. På det planet ser inte jag att telemark är annorlunda, avslutar Olle Collberg.

Vill du veta mer om telemark och se hur spännande det kan vara? Kolla in NRK:s sändning från världscupen i Ål, Norge som avgjordes i helgen.

Skribent: Clara Sjölund
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info