Hoppa till sidans innehåll
Foto: Sam Decout/FIS Alvin Noaksson, Östersund-Frösö SLK.

Fina JVM-resultat och VC-debut för Alvin Noaksson

21 MAR 2022 18:27
Efter att Alvin vunnit de norska juniormästerskapen blev det febril aktivitet för att på några timmar ordna flygbiljetter till både JVM och världscupen i Schweiz. Junior-VM resulterade i flera fina resultat och debuten på världscupen är nu avklarad.
  • Uppdaterad: 21 MAR 2022 18:27

Framtidens svenska telemarkshopp har nu visat upp sig även i internationella sammanhang. Efter att Alvin Noaksson, Östersund-Frösö SLK, vunnit de norska juniormästerskapen i Classic i Bjorli startade en febril aktivitet för att på några timmar ordna flygbiljetter till både Junior-VM och världscupen i Schweiz.

Efter många telefonsamtal och en fantastisk support från Olle Collberg, norska landslaget och fler alpina landslagsåkares föräldrar från ÖFK, satt Alvin och hans pappa Erik tillslut på planet. 

Efter ankomst till Zurich sammanstrålade Alvin och hans pappa med det norska juniorlandslaget för en gemensam bilresa till Murren/Schilthorn.  Bergsbyn ligger på nästan 1700 meters höjd och skulle vara deras hem de närmsta dagarna. Två kabinbanor efter varandra leder upp till byn som saknar vägar men förbinder skidsystemet via ett tåg som är nästan 100år gammalt.

Tisdagen inledes med genomåkning av liftsystemet bort till tävlingsbanorna. Alvin testade både hoppet och velodromen som båda var kanonfina. Första kontakten med de andra landslagen var spännande och imponerade.

– Sådär måste jag också åka, hur bär dom sig åt egentligen, sa Alvin när han såg de franska åkarna stå på kant med höften i backen.

Första racedagen inledes med Classic i en lång fin bana med två skatepartier. Världscupen kördes först och därefter VM för juniorerna. Alvin gjorde en kanonfin insats med ett fint åk som tillslut gav en 15:e plats.

Andra tävlingsdagen stod Sprint på schemat. En tävlingsform som Alvin inte tidigare hade kört men trots det placerade han sig på en 15:e plats i första åket. Ett riktigt kanonresultat. I andra åket blev det tyvärr en miss som resulterade i diskning. Tyvärr inget resultat från den tävlingen men härlig världscupdebut som gav mersmak inför JVM-tävlingen som startade någon timme senare. Med sin nyvunna rutin på Sprint slutade Alvin på en finfin niondeplats i JVM Sprinten efter solid körning. Otroligt bra kört helt enkelt, något som även speakern tog fasta på i påannonseringen av varje åk:

"der junge schwede und erste mal im Sprint Telemark gestarten!"

220314-500-JVM-VC-telemark-Alvin-FIS-SAM-DECOUT.jpg
Alvin Noakssons debut på världscupen gav mersmak. Foto: Sam Decout/FIS  

Sista tävlingsdagen var det Parallell Sprint i både på världscupen och Junior-VM. Stärkt av gårdagens framgångar i att dubblera körde han på det vinnande konceptet igen. Alvin gjorde en solid prolog som placerade honom på 16:e plats inför åttondelsfinalerna i både världscupen och JVM. Då placering 16 får möta vinnaren av kvalet såg chanserna små ut för avancemang men Alvin körde på bra i båda matcherna och bjöd upp till kamp. Som förväntat blev det inget avancemang, men så mötte han ju också i JVM dagens vinnare, Yoann Rostolan från Frankrike. 

Avslutningsfesten blev magnifik på toppen av Piz Gloria, restaurangen på 3000 meters höjd där den första Bond-filmen spelades in. Stämningen var på absoluta topp och världsklass på alla sätt och vis. Nu laddar Alvin om batterierna för de sista tävlingarna i Norge Cupen och Norska Mästerskapen som går i Voss/Myrkdalen den 26–27 mars. Äventyret i Norge och Schweiz har gett en otrolig gemenskap och kraft inför framtida satsningar på att bygga upp en svensk juniorsatsning likt de norska ”satsningsgruppa” som regelbundet kan utbyta erfarenheter under träning och tävling. Det bådar verkligen gott för framtida framgångar inom Svensk Telemark på både senior- och juniorsidan.

Resultat Junior-VM 

Classic herrar 

1) Yoann Rostolan, FRA
2) Alexis Page, FRA
3) Charly Petex, FRA
16) Alvin Noaksson

Sprint herrar

1) Alexi Mosset, SUI
2) Alexis Page, FRA
3) Giacamo Bormolini, ITA
9) Alvin Noaksson

Parallell sprint herrar 

1) Yoann Rostolan, FRA
2) Alexis Page, FRA
3) Raphael Mahlknecht, ITA
16) Alvin Noaksson 

Resultat världscupen 

Sprint herrar 

1) Jacob Alveberg, NOR
2) Alexi Mosset, SUI
3) Elie Nabot, FRA
DNQ) Alvin Noaksson

Parallell sprint herrar  

1) Bastien Dayer, SUI
2) Elie Nabot, FRA
3) Jacob Alveberg, NOR
15) Alvin Noaksson

LÄS MER: Fullständig resultatlista. 

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info