Hoppa till sidans innehåll

Landslagsåkaren Olle Collberg brinner för telemark

17 MAR 2022 13:06
Säsongen 2021/2022 börjar lida mot sitt slut, så även för telemarklandslaget. I helgen är det dags för världscupfinaler i Slovenien. Här får du lära känna en av våra lanslagsåkare, rutinerade Olle Collberg.
  • Uppdaterad: 18 MAR 2022 13:30

I morgon börjar världscupfinalerna i telemark som denna gång avgörs i slovenska Krvavec. På plats finns landslagsåkarna Olle Collberg och Karin Abrahamsson. Det är Classic som står på morgondagens program, men innan dess har du möjlighet att lära en av åkarna, Olle Collberg, lite bättre.  

Namn, ålder: Olle Collberg, 29 år, 132 världscupstarter.

Boendeort: Göteborg

När och varför började du åka telemark?
– Jag började åka telemark när jag var runt 10 år. Innan desss tränade och tävlade jag i alpin skidåkning, men blev nyfiken på att testa på telemark. Problemet var att det inte fanns pjäxor i min storlek, så när mina fötterna äntligen vuxit in i den minsta pjäxstorleken så började jag istället att åka telemark på fritiden.

När började du tävla i telemark?
– Första gången jag testade på att tävla var jag 12 år. Det var en öppen telemarkstävling där alla fick vara med och köra oavsett nivå. Det var roligt och gav mersmak. När jag var 16 år blev jag inbjuden till ett landslagsläger efter att ha träffat en dåvarande landslagsåkare i backen, som tyckte jag var en lovande talang och som bjöd med mig. Efter det  började jag tävla och satsa seriöst på telemarken.

Vilka är dina bästa resultat?
– En andraplats i världscupen i parallell sprint och ett VM-brons i lagtävlingen.

Vad gör du vad sidan av telemarken?
– Studerar till läkare. 

Hur gör du för att kombinera dina studier med elitsatsning på telemark?
– Efter att tidigare ha satsat heltid på telemarken under sex år så har det såklart blivit skillnad när jag nu studerar. Jag kan inte längre lägga lika mycket tid på att faktiskt åka skidor och vara på snö. Men att tävla är något jag brinner för och vill man något så finner man tid för det. Det är också mycket till hjälp att jag är riksidrottsstudent vilket gör det möjligt för mig att lättare kombinera studier och elitidrott.

Vad har du för mål inför nästa säsong?
– Att bli topp-6 i totalcupen och att landa en pallplats!

Vilken är den vanligaste förutfattade meningen du får höra om telemark?
– Ha,ha, hmm, ja det finns många! För det första är det inte många som vet om att man kan tävla i det. Men ett annan väldigt förekommande påstående är att ”riktig telemark körs med raka skidor, läderpjäxor och damasker"!

Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info