Hoppa till sidans innehåll
Foto: Karin Abrahamsson Olle Collberg, trea under världscuptävlingen i Slovenien.

Överraskande pallplats för Olle Collberg – första på åtta år

18 MAR 2022 15:24
Det blev succé för telemarkåkaren Olle Collberg, Östersunds Telemarks Club, under den första dagen av tre på världscupavslutningen i Slovenien. Allt stämde och Olle åkte in på tredjeplats, hans första pallplats på åtta år.
  • Skapad: 18 MAR 2022 15:24

Säsongen sista världscupstävlingar i telemark avgörs nu i helgen i slovenska Krvavec. På plats finns de svenska landslagsåkarna Olle Collberg och Karin Abrahamsson. Under dagens tävling i disciplinen Classic chockade Olle både sig själv och konkurrenterna genom att slå till med en tredje plats.

Det var åtta år sedan som Olle tog sin första, och fram till i dag, sin enda pallplats. Olle har under många år varit en stabil topp-10 åkare men ”det där lilla extra” har saknats för att nå en pallplats. Men i dag kom den.

– Superkul! Jag är överlycklig, precis alla pusselbitar föll på plats i dag. Jag var den enda som hade noll tillägg och jag höll ihop åkningen hela vägen in i mål, säger en jublande glad Olle Collberg direkt efter tävlingen.

Att Olle är en mycket uppskattad åkare bland de andra i världscupen råder ingen tvekan. Många har unnat honom och väntat på att han ska ta det där sista steget upp på pallen igen. Till och med kommentatorer under tv-sändningar har nämnt detta faktum.

– Det har varit helt galet efteråt. Verkligen alla har grattat mig, det uppskattas och värmer otroligt mycket. Det känns om att många unnar mig den här framgången.

220318 Olle Collberg tredjepriset KARIN ABRAHAMSSON-800-476.jpg
Olle med beviset på tredjeplatsen under världscuptävlingen i slovenska Krvavec. Foto: Karin Abrahamsson.

Olle har inte åkt så mycket de senaste säsongerna på grund av Covid-pandemin och därför halkat efter i världsrankingen. Men när han åter började tävla igen, i februari i år, slog han till direkt med en åttondeplats, som han sedan följde upp med en femteplats.

LÄS MER: Kanonstart för Olle

Att formen var god visste vi. Men inte ens Olle trodde att det skulle bli en pallplats under världscupavslutningen.

– Det är helt sjukt! Jag är så otroligt glad och stolt över min prestation. Jag lyckades få till ett helt felfritt åk, och det betalade sig. Det är ju åtta år sedan jag senast stod på pallen!

Prestationen är extra bra med tanke på att Olle till vardags studerar till läkare i Göteborg. Det är inte helt lätt att kombinera studier med en elitsatsning.

– Jag kan inte längre lägga lika mycket tid på att faktiskt åka skidor och vara på snö. Men att tävla är något jag brinner för, och vill man något så finner man tid för det. Det är också mycket hjälp att jag är riksidrottsstudent vilket gör det möjligt att lättare kombinera studier och elitidrott. Dessutom har jag fantastiska pluggkamrater som alltid förser mig med info om vad jag missat.

Olle Collberg SAM DECOUT-FIS Telemark-800-476.jpg
Den elitsatsande läkarstuderande Olle Collberg älskar telemark. Foto: Sam Decout/FIS Telemark.

LÄS MER: Lär känna Olle Collberg

I morgon väntar sprinttävlingar för Olle och vår andra landslagsåkare på plats Karin Abrahamsson, även hon representerande Östersunds Telemarks Club. På söndag är det dags för den sista tävlingen för säsongen, parallelltävlingen.

Olle har blivit stärkt av dagens framgång och satsar allt inför de avslutande tävlingarna.

– Nu när jag vet att det är möjligt så siktar jag naturligt vis på fler pallplatser, avslutar Olle och lyser av självförtroende.

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tavlingskalender
skidorvill
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info