Hoppa till sidans innehåll

Nära 140 fritidshemsbarn får en hel dag på skidor

26 FEB 2019 17:48
Den 28 februari bjuds cirka 140 barn från Valla-, Körfälts- och Arnljotskolans årskurs 3 i Östersund på en heldagsupplevelse på snö genom projektet ”Alla barn har rätt”.
  • Uppdaterad: 26 FEB 2019 17:48

– Vi vill ge barnen en möjlighet att upptäcka allt roligt som går att göra på snö och ett par skidor. Något som vi hoppas leder till ett livslångt intresse att röra på sig oftare, speciellt under vinter, säger Katarina Fahlén, projektledare för Alla barn har rätt vid Svenska Skidförbundet.

Alla barn har rätt är en gemensam satsning av Svenska Skidförbundet tillsammans med UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent som handlar om att få fler barn och ungdomar i rörelse så att de kan uppleva glädjen med fysisk aktivitet och lek. Under vintern får därför barn från sex fritidshem i Östersund möjlighet att åka skidor varje dag.

– Förutom att vi vill att barnen fortsätter åka även på fritiden så hoppas vi att detta också inspirerar deras familjer att börja åka, säger Katarina Fahlén.

För att alla barn ska kunna delta har fritidshemmen försetts med skidutrustning till alla. Dessutom har lärarna har utbildats till ledare på snö. Detta gör det möjligt för barnen kan åka skidor varje dag.

Men på torsdag är det alltså dags för dem att uppleva en hel dag på snö.

Cirka 70 barn från årskurs tre på Vallaskolan kommer bege sig till Ladängsbacken för att åka alpint och ungefär lika många barn, från Körfälts- och Arnljotskolan, åker till Frösö Skidlek för att åka längdskidor.

För att barnen ska ha en så rolig och säker upplevelse som möjligt kommer de stöttas av gymnasieelever från skidgymnasiet (NIU) och elever vid barn- och fritidsprogrammet på Jämtlands Gymnasium som även de har utbildats till ledare på snö.

– Det känns helt otroligt att se hur barnen växer när de känner att de klarar av att leka och glida på snö. Lika härligt är det att se hur gymnasieungdomarnas självkänsla växer i takt med att deras ledarskap gör det, fortsätter Katarina Fahlén.

För att förbereda sig inför mötet med fritidshemsbarnen har gymnasieeleverna arbetat med övningar i en ledarhandledning som är speciellt framtagen för projektet. Där har de bland annat fått tips på lekar och hur ledarskapet med barn kan se ut.

Skidutrustningar har förskaffats till alla deltagande, både fritidshemsbarn, gymnasieelever och fritidspedagoger.

– Genom att ge många fritidshemsbarn möjlighet att åka skidor i projektet Alla barn har rätt, når vi även de som inte har åkt skidor tidigare. Förhoppningsvis leder det till att många barn och ungdomar upptäcker glädjen med skidåkning, säger Katarina Fahlén.

Förutom att inspireras till att röra på sig mer och oftare får barnen även kunskap i barnrättsfrågor (som nu när barnkonventionen blir lag 2020 känns extra viktigt). Att lära sig ta hand om vår natur är en annan viktig del i projektet. Därför kommer barnen få delta i en skräpplockardag ”No litter day”, den 16 maj. Skräpplockardagen är en internationell satsning som vänder sig till barn och ungdomar i hela världen.

Läs mer på allabarnharratt.se

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

GENOMFÖRS MED STÖD AV

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info

dsfsdsdfdsfsd