Hoppa till sidans innehåll

Om Alla barn har rätt


Det spännande projektet Alla barn har rätt genomförs av Svenska Skidförbundet i samarbete med Unicef Sverige och Håll Sverige Rent med stöd av Postkodlotteriet.

Det finns många barn som inte har utomhusaktivitet som en naturlig del i sin vardag. Det är lätt att de blir sittandes inomhus. För att förändra detta och visa på fördelarna med att glida på snö har vi startat projektet Alla barn har rätt.

Genom Alla barn har rätt vill vi, under återkommande tillfällen, erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö för att inspirera dem till mer fysisk aktivitet. Vi hoppas att detta initiativ väcker ett intresse för fysisk aktivitet och att de söker sig till föreningslivet – där de kan skapa en livslång relation till rörelse och natur.

Under en månads tid får fritidshemsbarn möjlighet att åka skidor, varje dag. Det är jätteviktigt att alla kande delta – oavsett förutsättningar och bakgrund – därför ser vi till att det finns låneutrustning, för både stora och små åkare.

Viktigt med en trygg miljö

För att göra dagen så trygg och lekfull som möjligt utbildas fritidshemspersonal, ledare på Svenska Skidförbundets lokala skidklubbar och elever på Barn- och fritidsprogrammet i pedagogik och snökunskap.

Efter en inledande träff genomförs även en utbildningsdag utomhus, både i närmiljö och på de deltagande anläggningarna.

Elever på Barn- och fritidsprogrammet har en central roll som ledare. Deras gymnasilärare planerar tillsammans aktiviteterna så att många olika ämnen (pedagogiskt ledarskap, filosofi, Idrott och hälsa, praktikuppgift) används i utbildningen till att bli ledare på snö. Cirka fem gymnasieelever per fritidshem planerar och genomför sedan härliga vinterdagar på snö med barnen.

I år utbildas cirka 170 gymnasieelever till ledare på snö. De kommer att få ett särskilt intyg på genomförd utbildning, som de sedan kan lägga till på sitt CV.

LÄS MER: Reportage i SVT Jämtland (extern länk)

Vad händer nu?

Östersund

Först ut i projektet förra året var fritidshemmen i Östersund på Arnljottskolan, Körfältsskolan, Tavelbäcksskolan och Vallaskolan. I år utökar vi med Tavelbäcksskolan och Mimergården, vilket känns väldigt inspirerande och kul.

De gymnasieelever som utbildades förra året i Östersund kom från Jämtlands Gymnasium. I år har vi välkomnat ytterligare ett gymnasium in i Alla barn har rätt-familjen nämligen Storsjögymnasiet. Det blir spännande med två gymnasieskolor som tar sig an de sex olika skolorna.

Skellefteå

Vi har i år valt att utöka antalet kommuner med ytterligare en och det är Skellefteå. Sju fritidshem är utvalda med totalt cirka 750 barn. Här kommer Baldergymnasiets elever vid barn- och fritidsprogrammet att utbildas till ledare på snö för att ta hand om barnen under sin praktik i vår.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om Alla barn har rätt.

Uppdaterad: 21 NOV 2018 14:16 Skribent: SSF
E-post: Adressen Gömd

GENOMFÖRS MED STÖD AV

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info