Hoppa till sidans innehåll

Om Alla barn har rätt


Det spännande projektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö genomförs av Svenska Skidförbundet i samarbete med Unicef Sverige och Håll Sverige Rent.

Det finns många barn som inte har utomhusaktivitet som en naturlig del i sin vardag. Det är lätt att de blir sittandes inomhus. För att förändra detta och visa på fördelarna med att glida på snö har vi startat projektet Alla barn har rätt.

Genom Alla barn har rätt vill vi, under återkommande tillfällen, erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö för att inspirera dem till mer fysisk aktivitet. Vi hoppas att detta initiativ väcker ett intresse för fysisk aktivitet och att de söker sig till föreningslivet – där de kan skapa en livslång relation till rörelse och natur.


Alla barn har rätt deltog även under Nordiska Vinterspelens snöfest där alla, stora som små, fick pröva att åka skidor. Foto: Bildbyrån.

Under en månads tid får fritidshemsbarn möjlighet att åka skidor, varje dag. Det är jätteviktigt att alla kande delta – oavsett förutsättningar och bakgrund – därför ser vi till att det finns låneutrustning, för både stora och små åkare.

Först ut i projektet var fritidshemmen i Östersund på:

  • Arnljottskolan,
  • Körfältsskolan,
  • Tavelbäcksskolan,
  • Vallaskolan

Viktigt med en trygg miljö

För att göra dagen så trygg och lekfull som möjligt utbildas fritidshemspersonal, ledare på Svenska Skidförbundets lokala skidklubbar och elever på Barn- och fritidsprogrammet i pedagogik och snökunskap.

Efter en inledande träff genomförs även en utbildningsdag utomhus, både i närmiljö och på de deltagande anläggningarna.

Elever på Barn- och fritidsprogrammet har en central roll som ledare. Deras gymnasilärare planerar tillsammans aktiviteterna så att många olika ämnen (pedagogiskt ledarskap, filosofi, Idrott och hälsa, praktikuppgift) används i utbildningen till att bli ledare på snö. Cirka fem gymnasieelever per fritidshem planerar och genomför sedan härliga vinterdagar på snö med barnen.

LÄS MER: Reportage i SVT Jämtland (extern länk)

Vad händer nu?

Cirka 800 barn fick under 2018 möjlighet att åka på snö varje dag under hela vintern i pilotkommunen Östersund. Under 2019 utökas Alla barn har rätt med ytterligare en kommun – Skellefteå.

Målet är att aktiviteter på snö ska bli ett återkommande och hållbart inslag under fritidshemstiden – i många år framöver.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om Alla barn har rätt.

Uppdaterad: 21 NOV 2018 14:16 Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

GENOMFÖRS MED STÖD AV

SAMARBETSPARTNERS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

dsfsdsdfdsfsd