Hoppa till sidans innehåll

Alla barn har rätt


Svenska Skidförbundet genomför tillsammans med Unicef Sverige och Håll Sverige Rent det spännande pilotprojektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö.

Det finns många barn som inte har utomhusaktivitet som en naturlig del i sin vardag. Det är lätt att de blir sittandes inomhus. För att förändra detta och visa på fördelarna med att glida på snö har vi startat pilotprojektet Alla barn har rätt.

Genom Alla barn har rätt vill vi, under återkommande tillfällen, erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö för att inspirera dem till mer fysisk aktivitet. Vi hoppas att detta initiativ väcker ett intresse för fysisk aktivitet och att de söker sig till föreningslivet – där de kan skapa en livslång relation till rörelse och natur.


Alla barn har rätt deltog även på Nordiska Vinterspelens snöfest där alla, stora som små, fick pröva att åka skidor.

Lyckat pilotprojekt i Östersund

Under fyra veckors tid fick barn från fyra fritidshemsområden i Östersund möjlighet att åka skidor, varje dag. Det var viktigt att alla kunde delta – oavsett förutsättningar och bakgrund – därför fanns låneutrustning, för både stora och små.

Först ut i Östersund var fritidshemmen på:

  • Arnljotskolan,
  • Körfältsskolan,
  • Tavelbäcksskolan,
  • Vallaskolan

– Barnen tycker att det är jätteroligt! Ofta stannar de kvar och vill åka mer. Vissa tvekar först men när de väl fått på sig skidorna tycker de att det är roligt. De ser att man kan göra mer på skidor än att bara åka i spår, och så får vi pedagoger även inspiration till lekar som vi kan fortsätta med senare. Så det är jätteroligt att vi får möjlighet att delta i det här pilotprojektet! säger Johanna Nilsson, vikarierande fritidspedagog på Arnljotskolan.

Utbildning av personal och gymnasieelever

För att stötta barnen utbildades fritidshemspersonal, ledare på Svenska Skidförbundets lokala skidklubbar och elever på Barn- och fritidsprogrammet i pedagogik och snökunskap.

Efter en inledande träff med personalen på fritidshemmen genomfördes även en utbildningsdag utomhus, både i närmiljö och på de deltagande anläggningarna.

Elever på Barn- och fritidsprogrammet på Wargentin-gymnasiet i Östersund hade en central roll som ledare. Deras gymnasielärare planerade aktiviteterna tillsammans så att eleverna via många olika ämnen (pedagogiskt ledarskap, filosofi, Idrott och hälsa, praktikuppgift) fick utbildning i Alla barn har rätt.Cirka fem gymnasieelever per fritidshem planerade och genomförde sedan härliga vinterdagar på snö med barnen.

LÄS MER: Reportage i SVT Jämtland (extern länk)

Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige Rent står för utbildningsmaterialet och alla utbildningstillfällen.

– Det har verkligen varit intressant att genomföra denna snösatsning på fritidshemmen i Östersund.Vårt mål är att barnen och hela deras familj fortsätter åka, inte bara på skolgården, utan att de besöker de fina arenor som finns runt om i Östersund. Och förhoppningsvis hittar de även till några av våra skidklubbar där de kan fortsätta ha kul på snö, gärna livet ut! säger Charlotta Bürger Hyllienmark ansvarig för Alla barn har rätt på Svenska Skidförbundet.

LÄS MER: Informationsblad om Alla barn har rätt i Östersund

Vad händer nu?

Cirka 800 barn kommer under 2018 få glida på snö i pilotkommunen Östersund. Under 2019 utökas Alla barn har rätt med ytterligare en kommun – Skellefteå.

Målet är att aktiviteter på snö ska bli ett återkommande och hållbart inslag under fritidshemstiden – i många år framöver.

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om Alla barn har rätt.

Uppdaterad: 03 OKT 2018 14:56
Skribent: SSF

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 010-708 69 00
E-post: This is a mailto link

Se all info