Hoppa till sidans innehåll

Alla på snö-ledare berättar

14 SEP 2016 11:25
Skidlärareleverna vid Malung-Sälens gymnasieskola var några av alla de 3 500 gymnasieelever som under 2016 utbildades till Alla på snö-ledare . En solig dag i Tandådalen fick de hjälpa fjärdeklassare från Vansbro kommun att uppleva snöglädje.
  • Skapad: 14 SEP 2016 11:25

Moa Halltorp var en av gymnasieeleverna som deltog som ledare under Alla på snö-dagen i Tandådalen. Här följer hennes berättelse:

Alla på snö blir till skoldag för skideleverna

Alla på snö är ett initiativ taget av Svenska skidförbundet där fjärdeklassare runt om i Sverige får prova på olika vintersporter under en dag. När Vansbro kommun tackat ja till detta erbjudande sa även skidlärareleverna på Malung-Sälens gymnasieskola JA till att vara värdar under denna dag i Tandådalen,
Sälen.

Alla på snö genomfördes en solig dag i februari på Tandådalens skidanläggning i Sälen.

Alla på snö grundas 2009 då ett gäng fjärdeklassare i Norrköping fick möjlighet att prova på en dag med utförsåkning, längskidåkning och pulkaåkning på en lokal skidanläggning. Detta har nu utvecklats till en rikstäckande satsning där ett samarbete mellan grundskola och gymnasium har visat sig bli en succé. Framförallt för några av eleverna vid Malung-Sälens gymnasieskola som genomför en gymnasieutbildning inriktad mot att bli t. ex skidlärare.

De fick denna tidiga morgon ta emot mellan 60-70 stycken fjärdeklassare från Vansbro kommun som, beroende vilken färdighet de hade i utförsåkning, skulle få en heldag i den gnistrande vita nedförsbacken. 

Noga planerat hade de arrangerande gymnasieeleverna frågat barnen om de hade utrustning, vilken erfarenhet de hade samt hur duktiga de var på utförsåkning. Eleverna skapade utifrån detta organiserade grupper med sig själva som ledare.

Vid ankomst var både barn och ledare morgontrötta och kylan trängde sig innanför jackan. Efter första åket hade man redan nu fått prova på några fall eller fått isvindar i håret, men det alla hade gemensamt var glädjen som lyste i ögonen.

Man såg hur de som aldrig åkt skidor eller snowboard tidigare kastade längtande blickar upp i backen och hoppet i deras ögon lyste. Både barn som bott i Sverige hela sitt liv eller just anlänt fick avnjuta en solig dag i backen med tankarna borta från skolans vanliga arbetsuppgifter.

För gymnasieeleverna så är dessa dagar ingen ovanlighet. Som elev vid Malung-Sälens gymnasieskola och studerande vid skidlärar- eller freeridegymnasiet kan man få många härliga åkdagar med både sol och frostfyllda morgnar. En hotell-och turistutbildning inriktad på skid- elle snowboardåkning kan vintrarna i ända få dig att utmana dina färdigheter, och tålamod för den delen.

Alla på snö är ett glädjefyllt projekt som tar barn och ledare till nya nivåer och nya höjder. Som Elias, 10 år, sa: "Så fort jag tar av mig pjäxorna, känns det som jag flyger fram". Vilket alla som tagit av sig ett par tunga pjäxor
efter en svettig dag kan relatera till.

Både elever och skidlärare verkade nöjda med dagens uppslut. Sedan var det bara att åka hem och dricka en kopp varm choklad och känna sig lyckligt lottad."

Skribent: Moa Halltorp, Malung-Sälens gymnasieskola

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info