Hoppa till sidans innehåll
Foto: Klas Rockberg

Nära 100 000 barn och ungdomar har inspirerats till en mer aktiv fritid

05 MAJ 2016 06:00
Alla på snö fortsätter att aktivera och uppmuntra barn och ungdomar till en mer aktiv fritid. År efter år ger projektet fler och fler en möjlighet att, ute i friska luften, få upptäcka snöglädje genom olika sätt att glida på snö. Sedan starten 2009 har 93 000 barn och 4 500 ungdomar bjudits på en dag på snö.
  • Skapad: 05 MAJ 2016 06:00

Alla på snö bjuder in fjärdeklassare från olika skolor i deltagande kommuner. På så sätt når projektet många barn – oavsett bakgrund och tidigare vana av att glida på snö. Allt sker under trygga och lekfulla former, utifrån varje barns egna önskningar och med stöd av lärare och gymnasieelever som utbildats till Alla på snö-ledare för att hjälpa och stötta barnen under dagen.

160117-WSD-Ledare-JOHAN-HYLLIENMARK-800-476
Ledare redo att hjälpa till under World Snow Day i Hammarbybacken. Foto: Johan Hyllienmark/SSF.

– Det är fantastiskt att se ungdomarnas engagemang när de vägleder barnen och att se hur de växer i sitt eget ledarskap allt eftersom dagen går. Vi har märkt att många av ungdomarna och även barnen blivit så inspirerade att de efteråt har tagit kontakt med sin lokala skidklubb och det är vi verkligen glada för. Vårt stora mål är just att få fler att undvika en stillasittande fritid och istället aktivera sig – gärna ute i naturen och självklart gärna på snö, säger Charlotta Bürger Bäckström, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Alla på snö har sedan starten 2009 utbildat otroliga 4 500 gymnasieelever till Alla på snö-ledare som i sin tur har hjälp 93 000 (!) barn att få en säker upplevelse på snö. Projektet med att sprida snöglädje över Sverige fortsätter alltså visa rekordsiffror. Bara under 2016 har 22 000 barn och 3 000 gymnasieelever i 39 kommuner, upplevt en Alla på snö-dag.

– Jag har åkt längdskidor förut men då var jag väldigt dålig, men nu kan jag åka mycket bättre tack vare Alla på snö. Ibland kunde det vara lite jobbigt om man ramlade och sen inte kunde komma upp igen men då kom bara de snälla ledarna och hjälpte en upp. Hela dagen var väldigt rolig och jag hoppar att min klass åker dit snart igen, säger Fred en av fjärdeklassarna som deltog på Stockholms Stadion.

160222-Gärdet-APS-PRD-delar-skidor-LOTTE-JERNBERG-800-476
Prins Daniel åkte skidor med barnen på Gärdet i Stockholm och hjälpte även till att dela ut miniskidor till skolorna. Foto: Lotte Jernberg/SSF.

– Det är verkligen härligt att se glädjen i barnens ögon när de kastar sig ut för backen eller tacklar det, för dem, långa skidspåret, på ibland väldig vingliga ben. Då kommer belöningen och det är då vi verkligen märker att vi gör skillnad, säger en nöjd Charlotta Bürger Bäckström.

Alla på snö drivs av Svenska Skidförbundet tillsammans med Friluftsfrämjandet, SLAO, GIH och Skidlärarföreningen i samarbete med sponsorerna SkiStar, Vattenfall, Postkodlotteriet, ICA och Alla på snö-kompisarna Bliz, Friends, Håll Sverige Rent, Intersport samt Riksidrottsmuset.

Skribent: Lotte Jernberg

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info