Hoppa till sidans innehåll

Startskottet har gått för "Alla barn har rätt"

17 NOV 2017 10:44
I vinter kommer totalt 650 barn i åldern 6–9 år i Östersunds kommun åka skidor under minst en dag i veckan. Projektet går under namnet ”Alla barn har rätt” och under fritidshemsmässan i Östersund gjordes det allra första officiella framträdande.
  • Skapad: 17 NOV 2017 10:44

– Det var fantastiskt! Vi märker redan nu att det finns ett mycket stort intresse, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, projektledare på Svenska Skidförbundet.

"Alla barn har rätt", bygger på Barnkonventionens artikel 31, och är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige, Håll Sverige Rent och Östersunds kommun för att göra fysisk aktivitet och lek på snö tillgängligt för fler  – oavsett bakgrund och förutsättningar.

Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.
Barnkonventionen, artikel 31

Fyra fritidshem i Östersund är utvalda att delta: Arnljotskolan, Körfältsskolan, Tavelbäckskolan och Vallaskolan. Under vecka 5–8 kommer barnen på dessa fritidshem få möjlighet att åka skidor minst en dag i veckan. Utrustning kommer finnas att låna för de barn som inte har egen.

”Alla barn har rätt” har väckt stort intresse inom Östersunds kommun. För att informera och svara på frågor deltog Svenska Skidförbundet när kommunen för första gången bjöd in till en fritidshemsmässa.

Det var många som stannade till vid Svenska Skidförbundets monter och som även lyssnade på föreläsningen. Nyfikna frågor ställdes och flera fritidshem uttryckte en önskan om att få vara med i projektet.

 – Vi startar i mindre skala med ett pilotprojekt. Men redan nästa år kommer vi utöka till fler fritidshem och även fler kommuner. ”Alla barn har rätt” ska bli ett långsiktigt och hållbart projekt där Östersund blir vår ”arena” att pröva och iscensätta detta, säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

”Alla barn har rätt” inleder under november med att utbilda fritidshemspersonal, skidföreningar och gymnasieelever på barn- och fritidsprogrammet.

Förhoppningen med ”Alla barn har rätt” är att barnen ska fortsätta åka skidor även efter fritidshemstiden. Här spelar Svenska Skidförbundets föreningar i Östersund en viktig roll att, tillsammans med SISU och Jämtland-Härjedalens Skidförbund, inspirera alla till att fortsatta njuta av och upptäcka nya snöaktiviteter – livet ut.

LÄS MER
Intervju i Sveriges Radio "Unikt projekt ska få fler i rörelse (extern länk)
Fakta Alla barn har rätt

Skribent: SSF

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info