Hoppa till sidans innehåll

Unikt projekt ska få fler barn i rörelse

31 OKT 2017 08:56
Nu har startskottet gått för ett spännande och unikt samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. I projektet "Alla barn har rätt" vill de göra fysisk aktivitet och lek på snö tillgängligt för fler – oavsett bakgrund
  • Uppdaterad: 31 OKT 2017 10:42

Nu har startskottet gått för ett spännande och unikt samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. I projektet Alla barn har rätt vill de göra fysisk aktivitet och lek på snö tillgängligt för fler – oavsett bakgrund och förutsättningar.

​– Vi vill få fler barn, ungdomar och deras familjer att upptäcka både den spontana leken på skolgårdar, trädgårdar, bakgårdar, lekplatser och även den mer organiserade aktiviteten hos den lokala skidklubben, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, projektledare på Svenska Skidförbundet.

Först ut är Östersunds kommun där Annika Källgård, förvaltningschef för Barn- och utbildning, ser fram mot projektet.

– Vi blev väldigt glada över att bli tillfrågade att delta i Alla barn har rätt. Det ska bli otroligt spännande att vara den första kommunen som ingår i detta samarbete. Det ligger helt i linje med vår egen satsning på att utveckla fritidshemsverksamheten.

Även Johan Palm, förvaltningschef för Kultur- och fritid, är mycket positiv till projektet.

– Vår ambition är att flera ska använda kommunens anläggningar och arenor. Här finns en möjlighet att få helt nya grupper att upptäcka de möjligheter som anläggningarna erbjuder och få fler att ta klivet och bli föreningsaktiva.

Utgår från Barnkonventionen

Alla barn har rätt har utgångspunkt i Barnkonventionens artikel 31 "Varje barn har rätt till lek, vila och fritid".

– Alla barn har rätt till lek. Det kan handla om att pyssla, spela spel eller idrotta i en förening. Genom leken får barn möjlighet att ha roligt och samtidigt utvecklas. Tyvärr vet vi att alla barn inte har samma förutsättningar att delta i lek- och fritidsaktiviteter idag, säger Annika Bränning, chef företagssamarbeten på UNICEF Sverige.

Barn i åldern 6–9 år från fyra fritidshemsområden i Östersunds kommun kommer, under några veckors tid, att få åka skidor under minst en dag i veckan.

– Det är fantastiskt spännande för oss att vara en del av projektet där barn får komma ut och lära sig om hur vi beter oss mot varandra och naturen. Att skräp inte hör hemma i naturen är något man behöver lära sig från början säger Johanna Ragnartz vd på Stiftelsen Håll Sverige Rent.

Barnen behöver inga förkunskaper och all skidutrustning, både längd och alpin, kommer finnas för utlåning – för att alla ska kunna delta.

Spännande samarbete

Att Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent på detta sätt gör gemensam sak i att värna om barns rätt till fysisk aktivitet är unikt.

– Vi är tre mycket starka aktörer som under lång tid har haft barnens bästa i fokus. Vi tror mycket på Alla barn har rätt och är övertygade om att det kommer göra stor skillnad i deltagande kommuner. Det känns riktigt spännande! säger Charlotta Bürger Hyllienmark.

Fakta Alla barn har rätt

Projektet Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö drivs gemensamt av Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent.

Projektet ska stötta kommuner, skidanläggningar och föreningar i arbetet med att inspirera fler barn till fysisk aktivitet, att erbjuda barn olika sätt att leka och glida på snö och även få barnen att söka sig till föreningslivet – allt för att skapa en livslång relation till rörelse och natur.

Först ut bland kommunerna är Östersund där även följande aktörer deltar:

  • ​Barn- och utbildningsförvaltningen
  • Fritidsförvaltningen
  • Jämtlands Gymnasieförbund
  • Jämtland-Härjedalens Skidförbund
  • Jämtland-Härjedalens Idrottsförbund
  • SISU Idrottsutbildarna

För att barnen ska få en trygg och utmanande miljö att lyckas i kommer fritidshemspersonal, föreningar och gymnasielever på barn- och fritidsprogrammet utbildas för att kunna ge barnen kunskap i hur de leker, hur de är en bra kompis och hur de beter sig i naturen.

Utbildningen av vuxna är en viktig faktor för att den fysiska aktiviteten ska bli av.

För att stötta projektet skänker Generation Pep och Bonnier Carlsen boken "Sagasagor: Fiffiga kroppen och finurliga knoppen" av Josefine Sundström och Emma Göthner, som kommer att användas i utbildningen av ledare.

Hela projektet "Alla barn har rätt" genomförs med stöd från Svenska Postkodstiftelsen.

Mer information: skidor.com/barnharratt

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info