Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marie Birkl/Bildbyrån

800 fritidshemsbarn i Skellefteå får åka skidor hela vintern

22 OKT 2018 16:52
I vinter kommer 800 fritidshemsbarn i Skellefteå att kunna åka skidor varje dag. Det är projektet "Alla barn har rätt" som ger barnen tillgång till gratis skidutrustning och även utbildar fritidshemspersonal och gymnasieelever till ledare på snö.
  • Uppdaterad: 22 OKT 2018 16:52

Mängden fysisk aktivitet bland barn har minskat betydligt. Tillsammans med UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent har därför Svenska Skidförbundet startat upp satsningen "Alla barn har rätt" för få fler barn att leka och röra på sig i en skräpfri miljö.

"Alla barn har rätt" startade i vintras som ett pilotprojekt i Östersund tack vare ett stöd från Postkodlotteriet. Där deltog fyra fritidshem med sammanlagt 800 barn. Det blev en enorm succé! Nu utökas satsningen till Skellefteå. Även där deltar sammanlagt cirka 800 barn från sju fritidshem.

Fokus är på att få fler barn att åka skidor både på längden och tvären – något som är långt i från självklart för alla. Så för att alla barn ska kunna delta, oavsett om de har åkt skidor tidigare eller inte, har projektet köpt in skidutrustningar som kommer lånas ut gratis till de barn, gymnasielever samt fritidshemspedagoger som behöver. Dessutom har Svenska Kälksportförbundet sett till att det finns snowracers som alternativ för de som önskar. Alla barn och vuxna som är med i projektet får samtidigt lära sig mer om nedskräpningsfrågor och tillsammans agera för en mer hållbar värld.

Fritidshemspedagoger, föreningar och gymnasieelever på barn- och fritidsprogrammet kommer utbildas till ledare på snö för att ge barnen kunskap i skidåkning samt hur de leker, hur de är en bra kompis, vilka rättigheter de har och hur de värnar om naturen som de vistas i

Den 23 oktober utbildas 66 gymnasieelever från Baldergymnasiet och dagen efter den 24 oktober är det dags för fritidshemspedagogerna på de sju fritidshemmen att utbildas till ledare på snö.

– Fysisk aktivitet skiljer sig åt bland barn och ungdomar vilket är ett folkhälsoproblem. Vi inom idrottsrörelsen fyller en viktig roll och projektet "Alla barn har rätt" är ett sätt för oss att "sänka trösklar" och dra vårt strå till stacken. Idrottsutövande får inte vara en klassfråga, vi vill att det ska finnas samma möjligheter att idrotta utan hänsyn till socioekonomisk bakgrund, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Om Alla barn har rätt

Projektet vill värna om alla barns rätt till fysisk aktivitet och även lära barnen hur de beter sig i naturen. Projektets fullständiga namn är "Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö" och är ett samarbete mellan Svenska Skidförbundet, UNICEF Sverige och Håll Sverige Rent. Projektet genomförs tack vare stöd av Postkodlotteriet.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info