Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lotte Jernberg/Svenska Skidförbundet

Fullt med aktiviteter under World Snow Day

24 JAN 2018 16:48
Det rådde febril aktivitet i både spår och backar när World Snow Day firades runt om i Sverige söndagen den 21 januari. Glädjande många prövade att glida på snö för allra första gången i sitt liv.
  • Skapad: 24 JAN 2018 16:48

– Det här är ju superkul! utbrast Gina som är utbytesstudent från Thailand när hon för första gången i sitt liv prövade att åka längdskidor.

Men Gina var den enda, det var många fler de 600 personer som besökte Stockholms stadion under World Snow Day som aldrig tidigare hade åk längdskidor.

– Jag och min dotter var på väg att åka skridskor men så hörde vi musik från Stadion och tittade in. Nu har vi åkt flera varv och båda tycker att det är jättekul. Så nu kommer vi skaffa skidutrustning och åka fler gånger, berättade en glad pappa.

Med hjälp av ungdomar från Lillsveds folkhögskola och föreningen SK United lånades pjäxor, skidor och stavar ut till de som behövde och runt spåret fanns personal från Svenska Skidförbundet som kom med värdefulla tekniktips.

– Det är alldeles för många som sitter still hela dagarna, så det är extra kul är att se glädjen i barns och vuxnas ögon när de för allra första gången ger sig ut på skidor, säger Charlotta Bürger Hyllienmark, verksamhetsansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Det var en salig blandning av rutinerade åkare som åkte varv efter varv i full fart, till de som aldrig tidigare hade stått på sidor och små barn som strålade när de tog emot medaljen efter att ha klarat av Barnens Vasalopp.

Vivianne och Isabelle visar perfekt hur man ska böja på benen i en nedförsbacke.

– Vi tycker att det är jättekul att åka skidor. Nu har vi åkt fyra varv men vi ska åka mycket mer. Så har vi fått fina medaljer och kört bokstavsjakten och det var jättekul, säger bästa kompisarna Isabelle och Vivianne och fingrar på guldmedaljen med fina gulblåa band som hänger runt halsen.

Det var nämligen inte bara skidåkande som gällde. Vid starten bjöd Vattenfall på varm saft och druvsocker, något som var mycket uppskattat när det var dags för paus. Obos, ny samarbetspartner till Alla på snö, hade med sig fotoutrustning och förevigade dagen för den som ville. På plats fanns även Bauhaus och den flitiga myran Baui som dagen till ära lanserade sin skidskola. Och så fanns Isabelles och Viviannes favorit Bokstavsjakten där deltagarna kunde vinna fina landslagsprylar.


Glada vinnare av landslagets solglasögon från Bliz.

När skymningen sänkte sig över Stadion och det var dags att packa ihop kunde vi summerade en mycket lyckad World Snow Day. Många var besökarna som spontant kom fram och tackade för ett fantastiskt evenemang. Det värmde, och var precis vad vi hade hoppats på.

Stort tack till Stockholm stad som skapade en fantastisk skidarena för World Snow Day!


Åkare och ledare från SK United, klubben som sprider skidglädje till de som i vanliga fall inte har skidåkning som en naturlig del i vardagen.

Utför med Alla i bana i Örnsköldsvik

Svenska Skidförbundets Lisa Ek fanns på plats i Åsbacken i Ö-vik. Där var det utförsåkning och ”Alla i bana” som gällde. Alla som ville, och det var många, fick där pröva att åka i en storslalombana med riktiga käppar.

– Det var verkligen en lyckad dag med kanonväder och massor av barn som ville pröva att åka i banan, säger Henrik Lindgren, ordförande i Friska Viljor AK som arrangerade World Snow Day.

Psst!
Boka redan nu in World Snow Day den 20 januari 2019

Här följer exempel på fler firanden av World Snow Day runt om i Sverige:

Vimmerby tidning – Hela världens snödag i Tolvmannabacken
Göteborgsposten – Alebacken hade fullt på Snödagen
Ekuriren – World Snow Day firades i Vilsta
SVT Örebro – Världssnödagen firades i Örebro
Besöksliv.se – World Snow Day växer år från år

Skribent: Lotte Jernberg

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info