Hoppa till sidans innehåll
Foto: Marie Birkl

Lyckat pilotprojekt för Alla barn har rätt i Östersund

07 MAR 2018 16:17
Svenska Skidförbundet genomför tillsammans med Unicef Sverige och Håll Sverige det spännande pilotprojektet "Alla barn har rätt till fysisk aktivitet och lek i en skräpfri miljö" i Östersund.
  • Uppdaterad: 22 AUG 2018 13:50

Under en månads tid fick barn från fyra fritidshemsområden i Östersund möjlighet att åka skidor, varje dag.

Först ut i Östersund var fritidshemmen på:

  • Arnljottskolan,
  • Körfältsskolan,
  • Tavelbäcksskolan,
  • Vallaskolan

Det var viktigt att alla kunde delta – oavsett förutsättningar och bakgrund – därför fanns låneutrustning, för både stora och små.

– Barnen tyckte att det var jätteroligt! Ofta stannade de kvar och ville åka mer. Vissa tvekade först men när de väl fick på sig skidorna tyckte de att det var roligt. De upptäcker också att man kan göra mer på skidor än att bara åka i spår, och så får vi pedagoger även inspiration till lekar som vi kan fortsätta med senare. Så det är jätteroligt att vi fick möjlighet att delta i det här pilotprojektet! säger Johanna Nilsson, vikarierande fritidspedagog på Arnlottskolan.

Utbildning av personal och gymnasieelever

För att stötta barnen utbildades fritidshemspersonal, ledare på Svenska Skidförbundets lokala skidklubbar och elever på Barn- och fritidsprogrammet i pedagogik och snökunskap.

Efter en inledande träff med personalen på fritidshemmen genomfördes även en utbildningsdag utomhus, både i närmiljö och på de deltagande anläggningarna.

Elever på Barn- och fritidsprogrammet på Wargentin gymnasiet i Östersund hade en central roll som ledare. Deras gymnasielärare planerade aktiviteterna tillsammans så att eleverna via många olika ämnen (pedagogiskt ledarskap, filosofi, Idrott och hälsa, praktikuppgift) fick utbildning i Alla barn har rätt.Cirka fem gymnasieelever per fritidshem planerade och genomförde sedan härliga vinterdagar på snö med barnen.

LÄS MER: Reportage i SVT Jämtland (extern länk)

Svenska Skidförbundet, Unicef Sverige och Håll Sverige Rent står för utbildningsmaterialet och alla utbildningstillfällen.

– Det har verkligen varit intressant att genomföra denna snösatsning på fritidshemmen i Östersund.Vårt mål är att barnen och hela deras familj fortsätter åka,inte bara på skolgården, utan att de besöker de fina arenor som finns runt om i Östersund. Och förhoppningsvis hittar de även till några av våra skidklubbar där de kan fortsätta ha kul på snö, gärna livet ut! säger Charlotta Bürger Hyllenmark ansvarig för Alla barn har rätt på Svenska Skidförbundet.

LÄS MER: Informationsblad om Alla barn har rätt i Östersund

Vad händer nu?

Cirka 650 barn kommer under 2018 få glida på snö i pilotkommunen Östersund. Under 2019 utökas Alla barn har rätt med ytterligare två kommuner: Ulricehamn och Skellefteå.

Målet är att aktiviteter på snö ska bli ett återkommande och hållbart inslag under fritidshemstiden – i många år framöver

Tveka inte att kontakta oss om du har några frågor om Alla barn har rätt.

Skribent: SSF

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info