Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm

500 fritidshemsbarn i Leksand på snö hela vintern

09 SEP 2019 11:08
I vinter kommer cirka 500 fritidshemselever i Leksands kommun få möjlighet att åka på snö – hela vintern. Leksands Sparbank har gått in som lokal samarbetspartner för att stötta satsningen.
  • Skapad: 09 SEP 2019 11:08

– Det är toppen att Leksands Sparbank gör denna satsning för barn och ungdomar i Leksand. Detta visar verkligen att de har ett stort hjärta för bygden och inte minst för dess invånare. Dessutom är det roligt att vi genom Alla på snö kan skapa samarbeten och bygga broar mellan skidklubben, skolan, kommunen och sparbanken, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Fritidshemmen kommer kostnadsfritt tilldelas längdskid- och snowboardutrustningar samt material för att skapa roliga skidlekplatser som kan användas dagligen hela vintern, och förhoppningsvis under många fler vintersäsonger.

– Vi har i vår region enastående möjligheter till fysisk aktivitet under vinterhalvåret. Samtidigt vet vi att det kan kännas som ett stort steg för någon som är ovan vid aktiviteter på snö eller kanske inte har råd. Genom denna satsning vill vi ge barnen en möjlighet att testa. Dessutom bidrar projektet till ökad rörelse, något som vi vet är en viktig faktor för ungas välmående, säger Björn Rinstad, tf vd Leksands Sparbank.

Förutom praktiska övningar som att glida, svänga, stanna och hoppa får barnen lära sig så kallad "säker snöglädje". I detta ingår exempelvis att lära sig hålla avstånd i spåret samt att äta och klä sig rätt, men också hur de är en bra Alla på snö-kompis, som är snäll mot andra och sprider positiv energi. Dessutom utbildas de i miljö- och hållbarhetsfrågor såsom Allemansrätten och vikten av att inte skräpa ned.

Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö har funnits i drygt tio år och hittills har över 131 300 barn i 53 kommuner kostnadsfritt kunnat åka på snö. Nu gästar de för första gången Leksand.

– Skidklubben Leksand vill få barn och ungdomar att känna gemenskap och skapa ett livslångt intresse för skidåkning, där alla är lika värdefulla. Detta projekt går helt i linje med dessa mål, så det kändes självklart att vi ville vara med, säger Dan Stolt, ordförande i Leksands Skidklubb.

För att barnen ska ha en så säker och  lustfylld upplevelse som möjligt kommer en aktivitetsledare från Leksands Skidklubb, tillsammans med representanter från Alla på snö, att utbilda pedagoger på fritidshemmen och även elever på Barn- och fritidsprogrammet på Leksands Gymnasium till Alla på snö-ledare.

– Leksands kommuns grundskolor har fantastiska skolgårdar som inbjuder till fysiskt aktivitet. Under läsåret 19/20 har grundskolan ”Främjande lärmiljöer” som fokusområde. Därför känns det som en fin möjlighet att vi, tillsammans med Svenska Skidförbundet och Leksands Sparbank, får utbilda vår fritidshemspersonal inom vinteraktiviteter som kan utföras på våra skolgårdar. Detta är verkligen en främjande lärmiljö för alla barn! säger Annica Sandy Hedin, avdelningschef för grundskolan, Leksands kommun.

Den första dagen då fritidshemseleverna äntligen får ge sig ut på snö blir under vecka 3, 2020. Dessutom kommer alla kommunala elever i åk 3 bjudas på en heldag med åkning i Källan och på Granberget.

------------------------------------

Medverkande fritidshem är Sammilsdalskolans fritidshem, Åkerö fritidshem, Ullvi fritidshem, Gärde fritidshem, Siljansnäs fritidshem, Tällbergs fritidshem, Insjöns fritidshem och fritidshemmet till särskolan.

Leksands Sparbank är en fristående bank utan aktieägare, istället delas vinsten ut till olika projekt i bygden. Alla på snö i Leksand är ett av dem och banken stöttar projektet med 150 000 kronor. Övriga samarbetspartners till Alla på snö är Vattenfall, OBOS, Framåtfonden och Svenska Postkodlotteriet.

-----------------------------------

Kontaktpersoner

Björn Rinstad, tf vd, Leksands Sparbank
Telefon: 070-674 66 37
E-post: This is a mailto link

Annica Sandy Hedin, avdelningschef grundskolan, Leksands kommun
Telefon: 0247-801 79
E-post: This is a mailto link

Dan Stolt, ordförande, Leksands Skidklubb
Telefon: 070-288 48 97
E-post:This is a mailto link

Johan Linnaeus, verksamhetsansvarig Alla på snö, Svenska Skidförbundet
Telefon: 070-090 78 74
E-post: This is a mailto link

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info