Hoppa till sidans innehåll
Foto: Jonathan Ejvemark

900 fjärdeklassare i Järfälla får en dag på snö

13 FEB 2019 16:34
​Nu har Alla på snö kommit till Järfälla. Under tre veckor, vecka 6–8, får samtliga fjärdeklassare i Järfälla, under skoltid, möjlighet att pröva både längdskidor, alpint, snowboard och löpskytte.
  • Skapad: 13 FEB 2019 16:34

Alla på snö är namnet på Svenska Skidförbundets satsning för att få fler barn och ungdomar att upptäcka skid- och snowboardåkning, satsningen har fått stort genomslag över hela landet. Och nu är det alltså Järfällas tur.

– En nyhet för i år är att alla barn även får pröva snowboard. Vi hoppas att ”Bruketlyftet–Alla på snö” kommer locka många skid- och snowboardåkare till Brukets skidbacke och även till längdskid- samt löpskytteträningar i klubbarnas regi. Vi vet att Alla på snö-dagarna sedan minst fem år tillbaka har gett alla 10-åringarna i Järfälla en dag full av aktivitet, rörelseskolning och glädje. Samarbetet mellan föreningarnas ledare och gymnasieledarna ger ytterligare en dimension till att årskurs 4-eleverna får lära sig att åka på snö på många olika sätt. säger Annica Dahlborn, verksamhetsledare på Järfälla kommun.

Svenska Skidförbundet har tillsammans med kommunens fritidskontor, Friluftsfrämjandets lokala avdelning och klubbarna Järfälla AK och Järfälla SK samarbetat för att kunna genomföra Alla på snö-dagarna i Järfälla. 

– Det är en fantastisk satsning i Järfälla. Det märks verkligen att det finns en vilja och ett behov från kommunen och skolorna att öka mängden fysisk aktivitet för barn och ungdomar, det är riktigt roligt, säger Johan Linnaeus, verksamhetsansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

För att ta hand om barnen och göra deras upplevelse så säker och lustfylld som möjligt har Svenska Skidförbundet utbildat ungdomar från Natur och äventyrsprogrammet på Realgymnasiet på Liljeholmen till Alla på snö-ledare.

– Att få möjlighet att träffa alla dessa barn under tre veckors tid är nyttigt för våra elever då de får direkt feedback på sitt ledarskap. Våra gymnasieelever får även en mycket konkret upplevelse av hur det är att arbeta inom service- och upplevelseindustrin. Varje dag kommer det nya barn som är sugna på att uppleva snön. Våra elever får då träna på att ladda om batterierna, reflektera över dagen över vad som gått bra och vad som kan göras bättre och sedan ta med dessa erfarenheter till dagen efter. Detta menar vi på realgymnasiet är så pass nära verkligheten man kan komma inom ramen för en gymnasial utbildning som vill vara förankrad mot arbetslivet inom specifik kontext, säger Jonathan Ejvemark, lärare på Realgymnasiet.

För att få fler barn att upptäcka hur nyttigt och roligt det är med fysisk aktivitet har Svenska Skidförbundet sedan 2008 satsat på Alla på snö. Tillsammans med kommuner och skolor i Sverige bjuder de in fjärdeklassare på en för barnen kostnadsfri dag med olika aktiviteter på snö som längd-, alpin- och snowboardåkning. I år kommer preliminärt 23 000 barn från 52 kommuner att delta. 

– Genom att bjuda in fjärdeklassare i flera skolor inom kommunen når vi alla, även de som aldrig tidigare har prövat att glida på snö. Vår förhoppning är att det leder till att fler barn och ungdomar upptäcker nyttan och glädjen med olika aktiviteter på snö och att detta väcker ett livslångt intresse för fysisk aktivitet som räcker livet ut, avslutar Johan Linnaeus.

Pressinformation
Verksamhetsansvarig för Alla på snö, Johan Linnaeus, kommer finnas på plats i Järfälla den 21 februari kl 9-13 för att på plats svara på frågor från media.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info