Hoppa till sidans innehåll
Foto: Privat På Fredriks jacka syns den första logotypen för Alla på snö

Fredrik var med från starten

14 MAJ 2019 14:31
Fredrik Söderlund, Norrköpings SK, är en av pionjärerna inom den lyckade satsningen Alla på snö. Efter att ha inspirerat över 19 000 barn att åka på snö är det dock dags för Fredrik att koncentrera sig på annat.
  • Uppdaterad: 14 MAJ 2019 14:31

Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö firade förra året 10-årsjubileum. Sedan starten har sammanlagt 130 350 barn i över 53 kommuner fått uppleva en dag på snö. Vem kunde ana detta när Norrköping 2008 valdes ut som den allra första Alla på snö-kommunen. Målet var redan då att få fler barn att upptäcka glädjen och nyttan med skidåkning, och det har sannerligen uppnåtts.

– Jag känner en enorm stolthet när jag tänker tillbaka på hur bra detta blev. Tänka sig, att det som startade här i Norrköping nu är ett landsomfattande projekt som fått många barn och ungdomar att upptäcka skid- och snowboard-åkning, säger Fredrik Söderlund, Norrköpings SK.

Att det blev just Norrköping som fick genomföra den allra första Alla på snö-dagen var ett resultat av att Charlotta Bürger Hyllienmark letade efter en kommun till sin studie "Alla på snö – den bästa dagen i mitt liv" som hon genomförde på GIH.

– Att jag till slut fastnade för Norrköping berodde på kommunens storlek, att alla aktörer fanns på plats och att elevunderlaget passade bra, berättar Charlotta.

– Alla på Snö" var ett tidsbegränsat projekt på Svenska Skidförbundet och det var nödvändigt att få någon större skidanläggning med i båten. Att Norrköping ville vara med var därför avgörande för fortsättningen.

Charlotta anställdes som verksamhetsansvarig 2011 för att leda och utveckla Alla på snö inom Svenska Skidförbundet, vilket hon gjorde med bravur ända fram till sommaren 2018, då Johan Linnaeus tog över "stafettpinnen".


När Alla på snö var en av de nominerade i kategorin "Årets peppare" som delas ut av Generation Pep bjöds Norrköpings SK in till Idrottsgalan. Fr.v. Johan Linnaeus, Charlotta Bürger Hyllienmark, förbundsdirektör Ola Strömberg och Christer Ekdahl och Fredrik Söderlund från Norrköpings SK.

Under de elva år som Alla på snö har genomförts har det gått från att vara ett pilotprojekt till en välbeprövad och fungerande modell. Fjärdeklassare från olika områden i kommunen bjuds, under skoltid, in till en dag på snö där de får utforska olika sätt att glida på snö. Att det blev just fjärdeklassare beror på att barn i tioårsåldern är inne i en fas när de kan utvecklas bra motoriskt.

För att det ska vara möjligt att genomföra Alla på snö krävs ett bra och nära samarbete med kommunen, skolorna, skidanläggningen och skidklubben, som i detta fall varit Norrköpings SK. Precis som det ofta är i starten av ett nytt projekt tog det lite tid att få alla pusselbitar på plats, men sedan tog det fart på riktig.

– Från den första trevande kontakten vid uppstartmötet med ansvarig tjänsteman, som höll en väldigt låg profil, så utvecklade sig samarbetet fantastiskt. Kommunen tillsatte en tjänsteman med ansvar för Alla på Snö i skolvärlden. Det blev en enorm tillgång för projektets utveckling! Där och då öppnades dörrar för att hitta bra kommunikation med rektorer och lärare. Efter 10 år är Alla på Snö i Norrköping ett prioriterat skolprojekt som kommunen fortsätter att värna om, trots hårda besparingskrav, berättar Fredrik som har varit en av deltagarna i den väl fungerande projektgruppen i Norrköpings SK.


Det firades stort i Norrköping under 10-årsjubileet, på plats fanns lokalpolitiker, representanter för SLAO, Norrköpings SK och Svenska Skidförbundet (Johan tvåa från vänster, Charlotta i mitten och Fredrik längt ut till höger). Foto: Bildbyrån.

Synergieffekter i Norrköpings kommun har även resulterat i att det har startats upp fler projekt för skolbarn som exempelvis Alla på Grus (tennis).

I kommuner där Alla på snö har blivit ett återkommande evenemang har allt fler barn hittat till skidanläggningen, något som har märkts även i Norrköping.

– Vårt samarbete med Friluftsfrämjandet har utvecklats, det är de som bedriver skidskola i Yxbacken och där ser vi att antalet elever ökar markant. Tittar vi på besöksfrekvensen på antalet ungdomar i vår anläggning har den också ökat avsevärt. En annan stor effekt är antalet bokade friluftsdagar, det är i stort sett fullbokat de veckor som erbjuds för skolorna.

Men efter elva år med Alla på snö är det dags för Fredrik att tacka för sig.

– När man varit med i ett pilotprojekt som efter tio år har övergått i en återkommande verksamhet känner jag att det är dags för nya krafter att ta över. Målet vi hade var att köra i 3 år, sedan blev det 5 år och nu 10 år. Så nu tyckte jag att det var dags. Det finns också en väl fungerande organisation i Norrköping som är redo att fortsätta resan mot nya mål.

Under dessa 10 år har över 19 000 barn kommit till Yxbacken i Norrköping. Bara i år arrangerades sex Alla på snö-dagar där 2 012 barn från 56(!) olika skolor i tre kommuner deltog. För att klara av dessa dagar fanns 160 funktionärer på plats.

– Att ha upplevt glädjen hos eleverna har nog varit drivkraften för oss alla som jobbat med projektet. Bara vetskapen om att vi har gett barn i vår kommun, som inte har varit utanför sin stadsdel, en helt gratis vinterupplevelse har verkligen gjort det värt alla timmar som vi tillsammans i föreningarna har lagt ned. Sedan har det varit fantastiskt att har varit med och utvecklat och sett hur Alla på snö fått den enorma spridningen i runtom i Sverige, avslutar Fredrik.

LÄS MER: Succé för Alla på snö i skolorna

– Svenska Skidförbundet vill rikta ett jättestort tack till Fredrik för allt han har gjort för Alla på snö under åren. Det är tack vare Fredrik och alla andra pionjärer i projektet som Alla på snö nu är en stor succé. Det är häftigt att se, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.


I början åktes det bara längdskidor och slalom under Alla på snö-dagarna. Senare tillkom skicross, snowboard och även backhoppning (Johan Linnaeus till höger). Foto: Ulf Palm.

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info