Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Järbo IF ser till att ännu fler skolbarn får åka skidor

08 MAR 2019 16:26
Järbo IF sprider skidglädje till fler skolor i Sandviken genom att erbjuda en skidbank. Genom detta initiativ har ytterligare över 850 barn fått pröva skidåkning, utöver Alla på snö-dagarna.
  • Skapad: 08 MAR 2019 16:26

Järbo IF Skidor’s ledare har engagerat sig i Alla på snö sedan starten i Kungsberget för sex år sedan. Varje år får cirka 600 fjärdeklassare i  Sandviken och Gävle delta i Alla på snö där Kungsberget är platsen för snöglädje både på längdskidor och alpint.

Svenska Skidförbundet och Alla på snö har tillsammans med våra partners sett till att det finns längdutrustningar för både barn och vuxna att använda under Alla på snö-dagarna. Järbo IF Skidor har tagit konceptet ännu längre genom att agera skidbank till skolor i Sandviken som alltså kan låna skidor utanför Alla på snö för att kunna genomföra fler skidaktiviteter. 

– Det kan till exempel handla om att "tjuvträna" inför Alla på snö-dagarna med de yngre årskurserna eller låta barnen åka även efter Alla på snö-dagarna. Detta är en stor fördel för alla eftersom barnen får röra på sig ännu mer, får ett ökat intresse för skidåkning och får fler chanser att uppleva och upptäcka hur härligt det går att ha på snö, säger Dennis Andersson, tränare Järbo IF Skidor, och fortsätter:

– Eftersom de flesta lärarna har deltagit på Alla på snö ökar deras kunskapsbank med övningar och lekar som de fortsätter använda under skoltid. Förhoppningsvis leder detta också till att fler barn och familjer använder våra skidspår och även blir medlemmar i våra föreningar. 

Minst fem olika skolor har lånat skidor kostnadsfritt under vintern 2019: Gullhedskolan cirka 270 elever, Kungsgårdensskola cirka 170 elever, Alsjöskolan cirka 60 elever, Sätraskolan cirka 170 elever och Norrsätraskolan cirka 170 elever. Totalt 840 elever. Dessutom har en skola från Gävle lånat skidor under en friluftsdag, vilket de uppskattade mycket.

– Jag har som mål att genomföra minst en vecka längdskidåkning för elever i 4–6:an varje läsår. Eleverna får i första hand åka fritt men vi kör även lekar som exempelvis "Under hökens vingar". Dessutom har vi förmånen att Dennis hjälper oss arrangera Barnens Vasalopp för hela skolan. Då är alla elever på IP samtidigt och vi turas om att åka skidor, skridskor och att gå tipspromenad. Dessutom grillar vi korv och hamburgare, säger Klas Rosander, lärare på Gullhedskolan.

Vart än Alla på snö är i landet så är det mycket få barn som har egna skidutrustningar. Eftersom skolan inte får ta betalt för aktiviteter och de inte har egna skidutrustningar försvåras arbetet för idrottslärarna att låta barn testa skidåkning.

Järbo IFs initiativ att agera "skidbank" åt skolorna i Sandviken är helt fantastiskt. När vi dessutom får se och höra hur tacksamma skolorna är över initiativet är det ett härligt kvitto på att Alla på snö har en positiv inverkan inom kommunerna och att vi får fler på snö samt ökar mängden fysisk aktivitet i skolorna.

Svenska Skidförbundet vill rikta ett stort tack till Dennis Andersson, Järbo IF och alla övriga föreningar vi samarbetar med genom Alla på snö. Tack för all tid och energi ni investerar i Alla på snö, tillsammans gör vi mycket, för många.  

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info