Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm

Nytt utbildningsteam utbildar cirka 1 800 ledare på snö

05 FEB 2019 13:59
Under hösten 2018 gick startskottet för en ny ”enhet” inom Alla på snö – ett utbildningsteam bestående av cirka 10 personer från norr till söder som tillsammans kommer se till att utbilda cirka 1 800 Alla på snö-ledare.
  • Skapad: 05 FEB 2019 13:59

– Nu ingår 52 kommuner i Alla på snö, där elever och lärare ska utbildas till Alla på snö-ledare. Istället för att några få personer ska resa "land och rike runt" kan vårt nyskapade team utbilda i närområdet. Detta är ockå helt i linje med Svenska Skidförbundet allt större fokus på hållbarhet, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Det finns massor av kompetens inom Svenska Skidförbundet därför har utbildare engagerats dels från befintliga utbildningsteam inom alpina- och längdverksamheten och dessutom kompletterats med skidlärare runt om i Sverige.


T.h. Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö, tillsammans med gymnasieeleven och Alla på snö-ledaren Ahmed. Foto: Ulf Palm.

För att skapa samsyn bland ledarna ingick bland annat att diskutera Alla på snös värderingar. Vilka vill vi vara? Hur ska vi uppträda? Vilka svårigheter kan vi möta och hur handskas vi med dem? Hur anpassar vi utbildningar i skid- och snowboardåkning till gymnasie- och högskolor?

Innehållet i de utbildningsfilmer som nu finns i Alla på snös YouTube-kanal fastställdes. Filmerna har i dagsläget visats över 5 000 gånger och mycket positiva ord har inkommit från lärare och ledare.

MER: Till Alla på snös YouTube-kanal

Det var viktigt att få till en bra blandning i utbldningsteamet.  

– Vår yngsta utbildare är 20 år och den äldsta närmare 50, dessutom finns en bra blandning av både tjejer och killar. Detta är är mycket positivt och ger oss flera perspektiv bland annat i diskussioner och reflektioner i våra gemensamma kanaler, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.


1 800 Alla på snö-ledare behövs för att vi ska kunna inspirera och aktivera 23 000 fjärdeklassare på snö. Foto: Ulf Palm.

Paul "Pålle" Månsson, tränare/ledare i Landskrona SkiClub, är en av de som ingår i det nya teamet. Som ett av sina första uppdrag fick han utbilda elever från gymnasieskolan Vipan i Lund på skidanläggningen Vallåsen.

– Det blev en positiv upplevelse, med ett visst spänningsmoment, då många aldrig hade stått i en backe med ett par skidor under fötterna. Alla på snö ger oss en möjlighet att ge barnen en upplevelse som i sin tur kan leda till ett intresse för idrott. Ur samhällssynpunkt leder detta till minskat utanförskap, bättre hälsa, social gemenskap, bättre förståelse för varandras olikheter likväl som de lär känna varandras likheter. Detta kan för en del barn bli en fast punkt i deras tillvaro, att bli fostrad in i den positiva och glädjefyllda miljö som idrotten strävar efter. Vi hade en kanondag med många glada barn, många glada skratt där de övervann sin rädsla för backen och kände sig stolta över att ha presterat något de aldrig gjort förut. Jag förmedlade också känslan av att det är en stor glädje att kunna skratta med sina kompisar istället för att skratta åt sina kompisar.

Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info