Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm

Rekordmånga barn får uppleva snö- och rörelseglädje

18 JAN 2019 10:53
I år kommer nära 23 000 barn få uppleva en dag fylld med olika roliga aktiviteter på snö genom Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö. Genom denna satsning hoppas vi inspirera barn och ungdomar till ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.
  • Uppdaterad: 18 JAN 2019 10:53

– Folkhälsoinstitutets rapport om att 82 procent av våra svenska skolbarn inte ens rör på sig en timme per dag är riktigt skrämmande. Vi visste redan innan att barnen rör på sig mindre än tidigare, men att det var så illa det visste vi nog inte, säger Ola Strömberg förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet. 

För att få fler barn att upptäcka hur nyttigt och roligt det är med fysisk aktivitet har Svenska Skidförbundet sedan 2008 gjort en satsning som de kallar för Alla på snö. Tillsammans med kommuner och skolor i Sverige bjuder de in fjärdeklassare på en för barnen kostnadsfri dag med olika aktiviteter på snö som längd-, alpin- och snowboardåkning. 


Även lekar ingår under Alla på snö-dagen. Foto Ulf Palm

– Under en Alla på snö dag får barnen utforska allt det roliga, sköna, inspirerande, fartfyllda och häftiga som går att uppleva på snö. De får utmana och använda sin balans och smidighet och växa personligt i och med ökad skicklighet. Och även bli skönt trött av både fysisk ansträngning och koncentration, berättar Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

För att ge barnen en trygg upplevelse utbildas kommunens gymnasieungomar till Alla på snö-ledare.

– Vi ser en stor fördel i att samarbeta med Svenska Skidförbundet då våra elever får en grundutbildning i längdskidåkning och alpin skidåkning. Vi är dessutom med och sprider kunskap om skidåkning till många som kanske aldrig fått uppleva denna idrott, vilket är väldigt kul. Sett ur ett folkhälsoperspektiv så är det oslagbart! säger Simon Alenklint, förstelärare ämnesansvarig BF, Fritid och hälsa på Solna gymnasium i Stockholm.


Även snowboardåkning ingår på många ställen. Till höger syns Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö. Foto: Ulf Palm.

Vecka 3 drar årets Alla på snö igång. I år besöks 52 kommuner, från norr till söder, sammanlagt beräknas att nära 23 000 barn och cirka 1 900 gymnasie- och högskoleelever får uppleva en aktiv dag på snö.

LÄS MER: Till dessa kommuner kommer Alla på snö

Trycket från skolorna att delta är enormt exempelvis bokades bokades alla 4 000 platser  i Stockholm på endast 20 minuter.

– Det är verkligen roligt att vår satsning Alla på snö är så uppskattat, det visar också på det ökande intresset bland skolorna för fysisk aktivitet under skoltid, säger Johan Linnaeus.


Många barn har aldrig åkt skidor eller snowboard medan andra är riktigt duktiga och utvecklas under dagen. Foto: Ulf Palm.

Satsningen startade 2008 i Norrköping och när årets summeras beräknas totalt 130 000 barn och 8 300 gymnasieungdomar fått uppleva en dag med aktiviteter på snö och något som Svenska Skidförbundet kallar för snöglädje.

Alla på snö genomförs i samarbete med Postkodlotteriet, Vattenfall, OBOS och SkiStar.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info