Hoppa till sidans innehåll
Foto: NILS JAKOBSSON

Alla på snö vinner FIS SnowKidz Award 2020

01 JUN 2020 08:54
Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö, där barn och ungdomar får pröva och upptäcka olika sätt att glida på snö, har vunnit första pris i det internationella skidförbundets tävling "FIS SnowKidz Award 2020".
  • Uppdaterad: 08 JUN 2020 09:56

– Det är fantastiskt att Alla på snö, i stor konkurrens med liknande projekt från stora delar av världen, uppmärksammas av det internationella skidförbundet på detta sätt. Det är verkligen en bekräftelse för vår långsiktiga satsning med att sprida nytta och glädje med skid- och snowboard-åkning till barn och ungdomar runt om i Sverige, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Varje säsong anordnas en mängd olika projekt runt om i världen för att få fler barn att upptäcka snöglädje. Det internationella skidförbundet FIS vill med tävlingen FIS SnowKidz Awards uppmärksamma de bästa projekten för att inspirera till fler initiativ. Åtta kandidater väljs ut till en final där vinnarna till slut tillkännages. Och denna gång gick första priset alltså till Svenska Skidförbundets projekt Alla på snö.

Satsningen Alla på snö startade som ett pilotprojekt i Norrköpings kommun hösten 2008, konceptet var redan från start en stor succé. Tolv vintrar senare har satsningen växt enormt och arrangeras nu i  52 kommuner, från norr till söder.

Första platsen i FIS SnowKidz Award betyder, förutom äran, även en prissumma på 15 000 schweizerfranc (cirka 146 000 kronor), pengar som kommer användas för att sprida ännu mer snöglädje till barn runt om i Sverige.

– Vi hör ständigt rapporter om att svenska barn rör på sig alldeles för lite. Skid- och snowboardåkning är ett fantastiskt sätt att aktivera barn och ungdomar under vintersäsongen. Genom att vi vänder oss till skolor i en hel kommun når vi barn och ungdomar oavsett bakgrund eller förutsättningar. Detta är nog ett av konceptets framgångsfaktorer, säger Johan Linnaeus, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Cirka 20 000 barn och 1 400 ungdomar brukar aktiveras varje år genom Alla på snö. Sedan starten har nära 160 000 barn och ungdomar deltagit i någon av Alla på snös aktiviteter.

– Vi vill tacka alla deltagande kommuner, föreningar, ledare, anläggningar och vår personal så mycket för deras engagemang. Och även rikta ett stort tack till våra ovärderliga samarbetspartners Postkodlotteriet, Vattenfall, OBOS, Riksidrottsförbundet och Framåtfonden samt den lokala samarbetspartnern Leksands sparbank som alla gör denna satsning möjlig, avslutar Ola Strömberg.

Detta är Alla på snö

Alla på snö-aktiviteter arrangeras både för fritidshem och för fjärdeklassare runt om i Sverige. Genom denna satsning vill Svenska Skidförbundet visa på allt roligt, varierande och utmanade som går att göra uppleva genom att glida på snö.

För att göra dagen så säker som möjligt utbildas alla deltagande barn i snökunskap och lärare samt gymnasieelever i kommunen utbildas i ledarskap där viktiga frågor tas upp som:

  • Hur klär du dig på bästa sätt?
  • Hur är du en bra Alla på snö-kompis?
  • Hur är du en bra miljökompis?
  • Hur skapas säker snöglädje?

Genom utbildningar på skolor och fritidshem får alla deltagare i förväg bland annat lära sig hur utrustningen fungerar, åkteknik, hur de ska förbereda sig m.m.

Alla på snö är ett mycket uppskattat projekt. Vid en utvärdering visade det sig att 100(!) procent av de 113 skolor som svarade skulle rekommendera andra skolor att delta.

Det är inte första gången Alla på snö uppmärksammas i FIS SnowKidz Award, de senaste gångerna har det sett ut så här:

2012 – fjärdeplats
2014 – fjärdeplats
2016 – andraplats
2018 – andraplats

…men nu blev det alltså en första plats.

Fakta FIS SnowKidz

FIS SnowKidz är en del i FIS stora kampanj ”Bring children to the snow” som syftar till att få fler av världens barn att glida på snö.

Läs mer på snowkidz.com

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info