Hoppa till sidans innehåll
Foto: Ulf Palm Bild från Alla på snö i Källviksbacken i Falun.

Forskningsgrupp uppmärksammar Alla på snö i Kungsberget

28 JAN 2020 09:47
Den 5 februari bjuder Alla på snö in barn från Norrsätraskolans Grundsärskola till Kungsberget. På plats finns även den internationella forskargruppen IDEAL som undersöker möjligheterna för barn med funktionshinder att delta i idrott.
  • Uppdaterad: 28 JAN 2020 09:47

– Denna dag är precis det som vår satsning Alla på snö går ut på. Vi vill göra fysisk aktivitet och lek på snö mer tillgängligt för alla, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Genom Alla på snö lyckas vi nå tusentals barn som annars inte har denna möjlighet och inspirera dem att upptäcka allt roligt som går att uppleva på snö. Vi vet att vi genom detta hjälper till att skapa en livslång och positiv relation till rörelse och idrott, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet.

Svenska Skidförbundets satsning Alla på snö, som har funnits sedan 2009, har med stor framgång nått över 133 000 barn och ungdomar genom att erbjuda olika aktiviteter på snö. Nu har satsningen Alla på snö uppmärksammats av det EU-finansierade projektet IDEAL som undersöker möjligheterna för barn med funktionshinder att delta i idrott.

– Varje individ har rätt att delta i någon idrottsaktivitet som de själva väljer, nära hemmet, på vilken nivå som helst. Men majoriteten av ungdomar med utvecklingsstörning har fortfarande svårt att få tillgång till att vara aktiv i någon idrott. EU-projekt IDEAL vill förbättra dessa möjligheter så att fler personer med utvecklingsstörning får delta i idrott. ”Alla på snö” är ett mycket bra initiativ för att skapa dessa möjligheter, säger Sven Blomqvist, projektledare för IDEAL.

Under en Alla på snö-dag får både barn och ungdomar tillgång till låneutrustning, snöanläggning och vägledning, allt för att upptäcka sin egen snöglädje. Varje år får cirka 25 00 barn och 1 800 ungdomar uppleva en Alla på snö-dag. Dagen arrangeras i samarbete med kommunen, skolan, skidanläggningen samt en eller fler lokala skidföreningar.

I Kungsberget kommer barnen få pröva längd- och utförsåkning. Ledarna kommer från Idrottsvetenskapliga programmet på Högskolan i Gävle coachade av Dennis Andersson från Järbo IF.

Skribent: Ann-Charlotte Jernberg
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSORER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

FB TW

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info