Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Alla på snö – en av världens åtta bästa satsningar för att aktivera barn på snö

02 MAJ 2022 13:34
Det internationella skidförbundet FIS uppmärksammar åter Svenska Skidförbundets satsning "Alla på snö", som vill få fler barn och ungdomar att aktivera sig på snö. Initiativet är nominerat bland topp-8 i världen.
  • Uppdaterad: 02 MAJ 2022 13:34

Det är internationella skidförbundet (FIS) som vartannat år utser de bästa initiativen som engagerar fler barn på snö genom utmärkelsen "FIZ Snowkiz Award". 

– Vi hör ständigt rapporter om att svenska barn rör på sig alldeles för lite och vi vet att skid- och snowboardåkning är ett fantastiskt sätt att aktivera barn och ungdomar under vintersäsongen. Det är där Alla på snö kommer in och kan göra stor skillnad. Vi vänder oss till alla skolor i de kommuner som deltar, därmed når vi många barn och ungdomar – oavsett bakgrund eller förutsättningar. Detta är ett av konceptets framgångsfaktorer, säger Katarina Fahlén, ansvarig för Alla på snö på Svenska Skidförbundet.

Alla på snö har uppmärksammats tidigare och placerat sig minst topp-4, under samtliga år satsningen har nominerats. Och framgångssagan fortsätter.

Den 2 maj meddelade FIS vilka länder som fanns topp-8 i världen, och även denna gång var Alla på snö med på listan. Förra gången det begav sig, för två år sedan, utsågs Alla på snö till världens bästa snösatsning för barn. 

LÄS MER: Alla på snö vinner FIS Snowkidz Award 2020

Vilka som denna gång placerar sig i den yttersta toppen avslöjas vid FIS-kongressen den 26 maj.

– Vi vet att vi gör stor skillnad genom Alla på snö, men det är så klart riktigt kul att våra insatser uppmärksammas även internationellt. Vi är oerhört stolta bara att vara bland topp-8 i världen, sedan ska det självklart bli spännande att se var vi placerar oss till slut, säger Katarina Fahlén.

Detta är Alla på snö

Alla på snö-aktiviteter arrangeras för både fritidshem och fjärdeklassare runt om i Sverige. Genom denna satsning vill Svenska Skidförbundet inspirera fler barn och ungdomar att aktivera sig mer genom att visa på allt roligt, varierande och utmanade som går att göra uppleva genom att glida på snö.

För att göra upplevelsen så säker som möjligt får alla barn en introduktion i snökunskap. Deras lärare och gymnasieelever i kommunen utbildas i ledarskap där viktiga frågor tas upp som:

  • Hur klär du dig på bästa sätt?
  • Hur är du en bra Alla på snö-kompis?
  • Hur är du en bra miljökompis?
  • Hur skapas säker snöglädje?

Genom utbildningar, både på plats och via informationsfilmer i Alla på snös Youtube-kanal, får alla deltagare i förväg lära sig hur utrustningen fungerar, åkteknik, hur de ska förbereda sig med mera.

Fakta FIS Snow Kidz

FIS Snow Kidz är en del i FIS stora kampanj ”Bring children to the snow” som syftar till att få fler av världens barn att glida på snö. Vartannat år utses världens mest lyckade satsningar genom utmärkelsen FIS Snowkidz Award som förutom den stora äran även innebär prissummor, beroende på placering.

Det är inte första gången Alla på snö uppmärksammas i FIS SnowKidz Award, sedan Alla på snö började nomineras har placeringen blivit:

2012 – fjärdeplats
2014 – fjärdeplats
2016 – andraplats
2018 – andraplats
2020 – förstaplats!
2022 – (minst topp-8)

LÄS MER: fissnowkidz.com 

  

Skribent: Lotte Jernberg
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info