Hoppa till sidans innehåll
Foto: Erik Staaf Alla på snö gästade Sundsvall för första gången.

Alla på snö gästade Sundsvall för första gången

08 FEB 2022 10:30
För första gången någonsin fick gymnasielever och fjärdeklassare i Sundsvalls kommun uppleva en Alla på snö-dag. Förhoppningen är att pilotprojektet ska växa så att fler elever i Sundsvall får möjligheten att åka skidor och känna snöglädje.
  • Uppdaterad: 08 FEB 2022 10:30

Alla på snö har arrangerats runt om i landet sedan 2009. Syftet är att ge så många barn som möjligt chansen att upptäcka skidåkning och snöglädje, oavsett bakgrund eller förutsättningar. Trots att Alla på snö har funnits i över tio år var det först denna vinter som Sundsvall gästades, och vilken succé det blev.

– Alla som var på plats kunde faktiskt åka skidor efter en dag med ledarna, det var helt otroligt. Och det var inga sura miner när vi gick därifrån, säger Erik Staaf, lärare på Realgymnasiet.

Klockan nio på morgonen samlades förväntansfulla fjärde- och femteklassare i Sidsjöbacken. På plats för att ta emot dem fanns elever från naturturismlinjen på Realgymnasiet i Sundsvall som var ledare under dagen. Gymnasieleverna hade sedan tidigare gått en Alla på snö-utbildning och tog även med sig användbar kunskap från skolan.

– Att vara ledare i Alla på snö passar perfekt i deras ledarskapsutbildning. Vi sitter inte bara i klassrummet utan här gör vi det även praktiskt ute i verkligheten, säger Erik Staaf, lärare på Realgymnasiet. 

Gymnasieeleven Elvira fick testa sina kunskaper när hon var ansvarig för en grupp som aldrig tidigare hade stått på skidor. 

– Jag tänkte att det skulle vara jättelätt, men det var jättesvårt. Barnen i min grupp hade aldrig stått på skidor tidigare. Det var en utmaning, men nästan alla lärde sig att ploga ner och vissa lärde sig att svänga också, säger hon.

Att leda en grupp på riktigt var något som Elvira inte hade gjort innan. Genom att vara en Alla på snö-ledare fick hon och hennes klasskompisar testa sina teoretiska kunskaper på riktigt.

– Det var jättelärorikt. Jag har lett klasskamrater tidigare men det här var en helt annan sak och blev på riktigt. Man insåg att man klarade av det och jag hade hjälp av det som vi har pratat om i klassrummet, säger Elvira.

Även läraren Erik Staaf såg att gymnasieleverna utvecklades under dagarna på skidor tillsammans med fjärde- och femteklassarna i Sidsjöbacken.

– Barnen kom och frågade dem massor av frågor så gymnasieleverna var verkligen tvungna att vara på hugget, de är ju de som är fjärdeklassarnas förebilder. Jag märkte tydligt att de växte flera storlekar under de här två dagarna, säger han. 

220130-500-APS-Sundsvall-ERIK-STAAF.jpg

Elever från naturturismlinjen på Realgymnasiet i Sundsvall var ledare under dagen. Foto: Erik Staaf.

Alla på snö i Sundsvall är ett pilotprojekt som denna vinter bjöd in en fjärde- och en femteklass till att prova skidåkning. Förhoppningen är att kunna bjuda in ännu fler fjärdeklassare kommande år. Ett annat mål är att göra skidåkningen tillgänglig för alla.

 – Min vision är att det ska växa, så att det blir som i andra städer där alla fjärdeklassare får möjligheten att vara med. Ett annat mål för framtiden är att vi ska kunna möta allas behov, säger Erik Staaf, lärare på Realgymnasiet.

Med tanke på vilken succé Alla på snö blev finns stora förhoppningar om att komma tillbaka, och det i ännu större version. Gymnasieeleverna fick testa deras ledarkunskaper i skarp miljö och fjärde- och femteklassarna fick uppleva glädjen med att åka skidor.

– Vilken fantastiskt lyckad dag ni måste haft i torsdags! Min son kom hem och var helt lyrisk över hur bra det var och hur mycket han lärt sig på endast en dag. Han ville åka igen redan i lördags så det gjorde vi. Väldigt roligt att se hur mycket han utvecklats, säger Susanne som är förälder till en av fjärdeklassarna.   

Glädjen som skidåkningen skapar hoppas vi kunna ge till ännu fler i Sundsvalls kommun och runt om i hela landet!  

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info