Hoppa till sidans innehåll
Foto: BILDBYRÅN Alla på snö gav barn möjligheten att åka längdskidor under Olympiafestivalen.

Alla på snö skapade skidglädje på Spånga IP

22 FEB 2022 09:00
Mitt under OS arrangerade Alla på snö tillsammans med SOK och Stockholms stad Olympiafestivalen. Spånga IP fylldes av vinteridrotter, roliga lekar och glada barn. En av ledarna under dagarna var den tvåfaldige paralympiska medaljören Helene Ripa.
  • Skapad: 22 FEB 2022 09:00

Olympiafestivalen är ett samarbete mellan Alla på snö, Sveriges Olympiska Kommitté och Stockholms stad. Samtidigt som vinter-OS i Peking var inne på sluttampen fick barn i alla åldrar under fyra dagar prova olika olympiska idrotter. Allt ifrån skidskytte, skridskor och rodel fanns framdukat som en buffé att hugga in på.  

– Det var väldigt mycket barn i rörelse som fick prova massa idrotter, säger Susanne Ripa, samordnare Alla på snö Stockholm.   

Olympiafestivalen inleddes, precis som på riktiga OS, med invigning där det både viftades med flaggor och den olympiska elden tändes.  

– Några av barnen fick vara med och bära in flaggan och tända den olympiska elden. Det tror jag var väldigt uppskattat och spännande för de barnen, säger Susanne Ripa.  

Över hundra fjärdeklassare gästade Alla på snö och fick uppleva glädjen som skidåkningen ger. För de allra flesta var det första gången som de åkte längdskidor men när dagen var slut var det som att de aldrig hade gjort något annat.  

– Cirka 80–90 procent hade aldrig stått på längdskidor men när de gick därifrån så hade de gjort de, och de har gjort det underbart bra också, säger Susanne Ripa.  

Skidåkning för alla på Olympiafestivalen

Förutom skidor, stavar och pjäxor som fanns att låna hade Alla på snö även tagit med en sitski som Fritidsbanken stod för. Barnen fick möjligheten att testa hur det är att åka skidor med en sitski och skidåkningen blev mer tillgänglig för alla. På plats fanns ingen mindre än den tvåfaldige paralympiska medaljören Helene Ripa som ledare och inspiratör.  

– Att vi hade en sitski på plats var väldigt uppskattat. Det var också extra roligt eftersom Helene åkte med protesen och det blev väldigt spännande samtal kring det, att alla kan åka och att det inte behöver begränsa en, säger Susanne Ripa.  

Det är också ett steg i rätt riktning eftersom Alla på snö vill att skidåkningen ska vara tillgänglig för alla, oavsett bakgrund eller förutsättningar.   

– Barn är otroligt nyfikna så det är bra att ha möjligheten att låna in sådan utrustning. Jag ser det som en jättespännande sak för framtiden för att visa på att alla kan vara med. Att visa det från ett perspektiv där man inte särskiljer det. Vi har inte en speciell para-dag, utan sitskin är alltid där, säger Susanne Ripa.   

220221-APS-sitski-SpångaIP-Olympia-SSF.jpg 

Barnen fick testa att åka skidor med en sitski. Foto: SSF. 

Torsdagen och fredagen var avsedda för kommunens fjärdeklassare i Alla på snö. Olympiafestivalen fortsatte även under helgen då alla var välkomna. För att så många som möjligt skulle få prova längdskidor lånade Alla på snö och Svenska Skidförbundet ut skidutrustning till Rinkeby Run som var på plats under helgen och hjälpte de som ville testa. Med pjäxor från storlek 30 upp till 48 kunde alla som ville ta chansen att glida på snö.  

Fyra dagar av lek, tävlingar och mästerskapskänsla är nu över för denna gång. Med glädjen i fokus har barnen fått testa på några av de olympiska idrotterna och kanske fått upp intresset för en sport de inte ens visste fanns!  

Det är fantastiskt att se vilken kraft det blir och hur långt vi når när vi är flera parter som samarbetar med samma ambition – att inspirera fler barn och unga till rörelse, säger Marina Högland, idrottsdirektör i Stockholms stad.  

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info