Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Alla på snö fortbildade pedagoger på Norlandia Förskolor.

Alla på snö sprider snöglädje redan i förskolan

06 OKT 2022 13:00
Vintern närmar sig med stormsteg och Alla på snö är redan igång med arbetet att sprida snöglädje till alla. För att skapa förutsättningar till ett livslångt intresse för vinteridrott vill vi introducera skid- och snowboardåkning redan i förskolan.
  • Skapad: 06 OKT 2022 13:00

Alla på snö vill sprida snöglädje till alla, oavsett ålder, fysiska förutsättningar eller socioekonomisk bakgrund. Dessutom vill vi att snowboard ska vara lika naturligt som skidor. Genom att introducera skid- och snowboardåkning redan i förskolan kan vi skapa förutsättningar så att ännu fler barn får möjligheten att uppleva glädjen med att glida fram på snö.  

Vi vill visa att skid-snowboardutrustning kan vara ett lika självklart och enkelt pedagogiskt lekmaterial som hink och spade på förskolan, säger Susanne Ripa, Konsulent Alla på Snö.  

Som ett första steg i introduceringen av skid- och snowboardåkning för yngre barn har Alla på snö utbildat pedagoger på Norlandia Förskolor i Falun. Förskolorna har redan en snöprofil vilket innebär att barnen spenderar minst tio veckor per år antingen i längdspåren eller slalombacken. Dessutom förser Alla på snö förskolorna med material för att skapa lekfulla lärmiljöer i backen och spåren. Nu ska även snowboardåkning bli en del av verksamheten och därför fick pedagogerna en fortbildning i hur de kan skapa en positiv upplevelse på brädan. Genom Alla på snös samarbete med Burton, som tillhandahåller snowboardprodukter och anpassat snowboardmaterial, skapar vi förutsättningar för att tillgängliggöra snowboardåkning på förskolorna. Snowboardmaterialet, som bland annat består av balansplattor och brädor som går att dra inomhus, sprider en positiv energi och skapar en personlig utvecklingskurva fram till den dagen då barnen står på snö för första gången.  

Att se barnen lyckas och ge dom möjlighet att utveckla sin motoriska förmåga genom att hantera snön på bräda eller skidor är fantastisk. I framtiden hoppas vi på att Norlandia Förskolor kan ge ännu fler barn möjlighet att få uppleva den glädjen som vår skidprofil erbjuder. Våra medarbetare i Falun bryter på många sätt ny mark i förskolebranschen och det gör mig stolt att få arbeta med sådana människor, säger Patrik Karlberg, Affärs- och konceptchef Norlandia Förskolor.  

Förutom fysiskt material förser Alla på snö förskolorna med digitalt fortbildningsmaterial och teoretisk samt praktisk utbildning på snö, allt för att skapa en progression från riktigt tidig ålder. 

– På de förskolor där vi är igång sedan flera år tillbaka var utbildningsdagen och det nya material vi kommer köpa in till förskolorna exakt vad vi behövde för att kunna ta profilen ytterligare framåt. Att kunna jobba mer förberedande inför tillfällena i backen och även att förbereda de yngre barnen på ett mer målinriktat sätt till vad som komma skall. Vi såg även efter första introduktionsdagen att de pedagoger som inte varit helt "bekväma" med tanken att vara i en slalombacke nu ser att det är så mycket mer än att bara åka slalom eller snowboard. Insikten kring våra tre grundpelare i Skidprofilen, motorisk färdighet, snövana och rörelseglädje fick en tydligare innebörd, säger en av rektorerna på Norlandia Förskolor.    

221004-APS-utbildning-Norlandia-förskolor-500x298.jpg
Snowboardutrustningen från Burton kan vara ett lika enkelt lekmaterial som hink och spade. Foto: SSF 

Genom att introducera snowboardåkning redan i förskoleålder hoppas Alla på snö att brädan ska bli lika naturligt som skidåkning. Något som är viktigt för att försäkra att fler barn får möjligheten att skapa ett intresse för vintersport.  

Genom att utöka möjligheterna på snowboard ökar vi deltagandet och öppnar upp ögonen för ett mer lekfullt och kreativt sätt att njuta av vintern. Vi ser det som vårt gemensamma ansvar att försäkra sportens framtid och för oss börjar arbetet här, säger Lina Adams, Territory Manager Scandinavia, Burton Europe.  

Under två dagar utbildade Alla på snö närmare 50 pedagoger på Norlandia förskolor. Nu väntar en spännande höst och vinter för barnen som får upptäcka glädjen även med snowboardåkning.   

– Det vi tar med oss från utbildningen av Svenska Skidförbundet är ett nytt tänk kring hur vi kan arbeta med skidprofilen på ett lätt sätt även med de mindre och när de inte finns snö. Det gav oss också motivation till att vilja integrera skidprofilsarbetet med den planerade undervisningen vi kommer ha, säger en av pedagogerna på Norlandia Förskolor.

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info