Hoppa till sidans innehåll
Foto: Lasse Trons Alla på snö tog hem förstaplatsen i FIS Snowkidz Awards 2022.

Alla på snö vinner FIS SnowKidz Awards 2022

25 MAJ 2022 19:28
Svenska Skidförbundets initiativ Alla på snö har vunnit internationella skidförbundets (FIS) tävling “FIS SnowKidz Awards 2022”. Det är andra gången i rad som Alla på snö utses till värdens bästa initiativ som engagerar fler barn på snö.
  • Skapad: 25 MAJ 2022 19:28

Internationella skidförbundet (FIS) utser vartannat år de bästa initiativen som engagerar fler barn på snö genom utmärkelsen "FIS Snowkiz Award". När FIS presenterade 2022-års pristagare stod det klart att Alla på snö tog hem segern för andra gången i rad.  

– Att Alla på snö uppmärksammas av det internationella skidförbundet och återigen tar hem förstaplatsen är helt fantastiskt. Det är också ett bevis på att Svenska Skidförbundets långsiktiga satsning med att sprida nytta och glädje genom skid- och snowboardåkning till barn och ungdomar runt om i Sverige gör skillnad. Tack vare utmärkelsen kommer vi kunna ge ännu fler barn och ungdomar möjligheten att upptäcka skid- och snowboardglädje, säger Ola Strömberg, förbundsdirektör på Svenska Skidförbundet. 

Varje säsong anordnas en mängd olika projekt runt om i världen för att få fler barn att upptäcka snöglädje. Internationella skidförbundet vill med tävlingen “FIS SnowKidz Awards” uppmärksamma de bästa projekten för att inspirera till fler initiativ.  

Satsningen Alla på snö startade som ett pilotprojekt i Norrköpings kommun hösten 2008 och var redan från start en stor succé. 14 vintrar senare har satsningen vuxit enormt och arrangeras nu i 58 kommuner, från norr till söder. Bara denna säsong har 1000 nya Alla på snö-ledare utbildats och fler än 29 500 barn har fått uppleva känslan av att åka skidor eller snowboard. 

– Vi är så oerhört stolta över denna utmärkelse! Att lyckas vinna två gånger i rad är en stor ära och en bekräftelse på att vi gör en värdefull insats. Det motiverar oss så klart att jobba ännu hårdare inför kommande säsong, så att vi når ytterligare fler barn, säger Katarina Fahlén verksamhetsansvarig Alla på snö. 

Alla på snö har uppmärksammats tidigare och placerat sig minst topp-4, under samtliga år satsningen har nominerats. När priset delades ut senast, för två år sedan, tog Alla på snö hem förstaplatsen. Nu fortsätter alltså framgångssagan med ytterligare en vinst.  

Första platsen i FIS SnowKidz Award betyder, förutom äran, även en prissumma på 15 000 schweizerfranc (cirka 146 000 kronor), pengar som kommer användas för att sprida ännu mer snöglädje till barn runt om i Sverige. 

– Vi vill tacka alla deltagande kommuner, föreningar, ledare, anläggningar och vår personal för deras enorma engagemang. Vi vill även rikta ett stort tack till våra samarbetspartners som alla gör denna satsning möjlig, avslutar Ola Strömberg.  

Nu är vi mer laddade än någonsin på att dra igång nästa Alla på snö-säsong! 

Detta är Alla på snö 

Alla på snö-aktiviteter arrangeras för både fritidshem och fjärdeklassare runt om i Sverige. Genom denna satsning vill Svenska Skidförbundet inspirera fler barn och ungdomar att aktivera sig mer genom att visa på allt roligt, varierande och utmanade som går att göra uppleva genom att glida på snö. 

För att göra upplevelsen så säker som möjligt får alla barn en introduktion i snökunskap. Deras lärare och gymnasieelever i kommunen utbildas i ledarskap där viktiga frågor tas upp som: 

Hur klär du dig på bästa sätt? 

Hur är du en bra Alla på snö-kompis? 

Hur är du en bra miljökompis? 

Hur skapas säker snöglädje? 

Genom utbildningar, både på plats och via informationsfilmer i Alla på snös Youtube-kanal, får alla deltagare i förväg lära sig hur utrustningen fungerar, åkteknik, hur de ska förbereda sig med mera. 

Fakta FIS Snow Kidz 

FIS Snow Kidz är en del i FIS stora kampanj ”Bring children to the snow” som syftar till att få fler av världens barn att glida på snö. Vartannat år utses världens mest lyckade satsningar genom utmärkelsen FIS Snowkidz Award som förutom den stora äran även innebär prissummor, beroende på placering. 

Det är inte första gången Alla på snö uppmärksammas i FIS SnowKidz Award, sedan Alla på snö började nomineras har placeringen blivit: 

2012 – fjärdeplats 
2014 – fjärdeplats 
2016 – andraplats 
2018 – andraplats 
2020 – förstaplats! 
2022 – förstaplats!! 

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info