Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Skidome i Göteborg stod för en lyckad säsongsavslutning.

Säsongsavslutning för Alla på snö i Skidome

26 APR 2022 08:00
Säsongens sista Alla på snö-dag blev en succé. Över 20 studenter från Realgymnasiet utbildades till ledare och elever från Kvibergsskolan fick uppleva skidglädje för första gången. Nu laddar vi upp batterierna och ses på skidor igen till hösten!
  • Skapad: 26 APR 2022 08:00

Inte ens sommarvärmen kunde stoppa säsongens sista Alla på snö-dag från att bli en riktig succé. Sol och 18 °C byttes ut mot minusgrader och snö när över 20 studenter från Realgymnasiet utbildades till ledare i inomhusskidanläggningen Skidome i Göteborg. 

Studenterna från Realgymnasiet i Göteborg läser naturturismprogrammet där ledarskapskurser genomsyrar utbildningen. Att arrangera en Alla på snö-dag är därför ett perfekt tillfälle för studenterna att få testa sina kunskaper i praktiken. 

– Det är mycket lättare logistiskt för mig att få till upplägg där studenterna leder varandra eller andra på skolan än att öva i skarpt läge. Men här får de verkligen träna på barn och ta hand om dem på ett annat sätt och det ger ett större mervärde och är utvecklande, säger Michael Backendal, lärare på Realgymnasiet. 

Bara en timme efter avslutad utbildning fick studenterna sätta ledarkunskaperna på prov. Årskurs tre från Kvibergsskolan gästade Skidome och med hjälp av ledarna fick de med leken i fokus lära sig att åka längdskidor. För majoriteten av både ledarna och eleverna var det första gången som de stod på ett par längdskidor, något som skapade gemenskap. 

– Det finns ett stort värde i att mina elever inte heller har åkt längdskidor innan. De får visa att de kan ramla precis lika mycket som barnen, vilket de också gör, men de slår sig och skrattar åt det tillsammans. Det är väldigt nyttigt att gå in i och leda saker som de inte är helt hemma i eller bekväma med, för det handlar om att kunna gå in i roller som de kan använda sig av i ledarskapet, säger Michael Backendal, lärare på Realgymnasiet. 

Trots att längdskidor var något nytt även för ledarna gjorde de ett utmärkt jobb med att introducera skidåkningen för eleverna från Kvibergsskolan. 

– Instruktörerna var jätteduktiga, de fångade verkligen upp barnen på ett bra sätt och hjälpte till. Några barn som var med hade särskilda behov och de hängde med väldigt bra ändå. Om jag hade förklarat hade eleverna inte förstått, men nu var det inga problem, säger Ida Eriksson, fritidspedagog på Kvibergsskolan. 

­Efter två timmar av lek och övningar lärde sig alla elever att åka längdskidor. 

– Det var roligt för att det kändes som att jag lärde mig nya saker, sa en av eleverna från Kvibersskolan. 

220420-500-APS-Skidome-Göteborg-SSF.jpg
Under dagen fick eleverna från Kvibergsskolan åka på både en och två skidor. Foto: SSF.

Alla på snö skapar förutsättningar för skidåkning till barn som kanske annars aldrig hade haft möjligheten. Genom att bistå med utrustning kan alla vara med, oavsett ekonomi, bakgrund eller förutsättningar. 

– Det betyder jättemycket. Många av barnen som var med hade aldrig åkt skidor om det inte var för den här dagen, för det är många av dem som inte har råd att åka slalom eller längdskidor. På något sätt blir det en positiv erfarenhet att klara av något som de som de aldrig har gjort innan, det stärker en som person, säger Ida Eriksson, fritidspedagog på Kvibergsskolan. 

Det var med ett leende på läpparna som både eleverna och ledarna lämnade Skidome och förhoppningsvis var det inte sista gången som de fick uppleva snöglädje. 

– Eleverna var väldigt positiva och glada och frågade när vi ska göra det nästa gång. Det här vill vi göra igen, många fler gånger, säger Ida Eriksson, fritidspedagog på Kvibergsskolan. 

Samtidigt som en säsong avslutades påbörjades nästa. Studenterna från Realgymnasiet ska nämligen vara ledare även i höst. Eftersom de då redan är utbildade kan säsongen dra igång tidigt så att ännu fler får möjligheten att uppleva hur roligt det är att åka skidor. 

– Tanken med dessa utbildningsdagar att studenterna ska utbildas inför kommande höst. Någon gång under september eller oktober kommer vi åka ner till Göteborg igen och genomföra Alla på snö i full skala eftersom vi redan har utbildat ledarna, säger Fredrik Blank, konsulent Alla på snö.    

Nu tackar vi för denna vinter som har innehållit allt ifrån deltagarrekord till nya Alla på snö-destinationer och Olympiadagar. Under sommaren laddar vi upp batterierna så ses vi på skidor igen till hösten! 

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info