Hoppa till sidans innehåll
Foto: SSF Alla på snö gästade SkiStar SummerSki i Stockholm Hammarbybacken.

Succé när All på snö blev Alla på gräs i Hammarbybacken

10 NOV 2022 16:43
Det blev succé när Alla på snö förvandlades till Alla på gräs i Stockholm Hammarbybacken. SkiStar SummerSki skapade perfekta förutsättningar för en tidig säsongsstart. På en timme lärde sig 20 barn från Vasastans Montessoriskola att bromsa och ploga.
  • Uppdaterad: 10 NOV 2022 16:43

Tack vare SkiStar SummerSki i Stockholm Hammarbybacken kunde Alla på snö starta säsongen rekordtidigt. En 9000 kvm stor åkbar yta i form av artificiellt gräs, som efterliknar känslan av att åka på snö, gör det möjligt att åka skidor och snowboard även under sommar och höst. Detta var något som Alla på snö tog tillvara på genom att bjuda in årskurs tre och fyra från Vasastans Montessoriskola till en dag fylld av skidglädje på gräs.  

Det var kul att få åka skidor på en skoldag och att få testa att åka på gräs, säger Pascal, 10 år.  

Förutom att skidåkningen skedde på gräs istället för snö var det inte mycket som skiljde sig från en vanlig Alla på snö-dag. Det flesta av eleverna hade aldrig åkt skidor tidigare, men när dagen var slut hade alla lärt sig att både bromsa och ploga.  

Det som är bra är att alla får möjlighet att prova på att åka skidor. Eleverna utmanas när de får prova något nytt och det är givande att se att de vågar utmana sig, säger Fredrik Andersson, fritidspedagog på Vasastans Montessoriskola.  

Elevernas snabba utvecklingskurva är ett bevis på att det artificiella gräset är ett bra alternativ för att starta säsongen innan snön kommit. En tidig säsongsstart gör inte bara att fler barn får möjlighet att testa skid- och snowboardåkning utan kan även gynna klubbar och föreningar som vill utbilda ledare inför säsongen.  

– Vi vill helst vara tillgängliga och arrangera utbildningar så nära de som vill utbilda sig som möjligt. Att dessutom kunna utbilda tidigt på säsongen så att ledarna är klara när snön väl kommer skulle vara superbra, säger Mattias Hägglund, anläggningsansvarig, Svenska Skidförbundet. 

221107-500X298-APS-SummerSki-övning-SSF.jpg
Eleverna fick göra flera olika övningar, bland annat åka med en skida. Foto: SSF. 

Konstgräs – bra alternativ för fler anläggningar  

SkiStar SummerSki är Sveriges första, moderna, alpina skidarena på konstgräs. Enligt Mattias Hägglund kan konstgräset vara en bra lösning även för fler anläggningar framöver.  

– Om SkiStar tycker att det har fungerat bra så tror jag absolut att det här kan vara ett bra alternativ för en del anläggningar framöver. Om man tittar i södra Sverige, där det ibland inte blir kallt nog för att tillverka snö, så är det ett suveränt alternativ även om tillverkad snö är det första alternativet, säger Mattias Hägglund, och fortsätter:  

– Det finns också möjlighet att bygga mindre arenor där man till exempel kan köra rails och boxar eller bygga ett hopp med airbaglandning. Eller varför inte ett enklare barnområde?  

Alla på snö-dagen i Hammarbybacken blev en riktig succé och den tidiga säsongsstarten skapade förutsättningar att sprida skidglädje till ännu fler barn. Många av eleverna blev dessutom nyfikna på att testa att åka skidor även på snö.  

Jätteroligt att lära sig nya grejer. De som lärde upp var jättebra. Jag vill testa att åka på snö, säger Evin, 9 år.  

Skidglädjen under dagen är ett gott tecken på att Alla på snö fungerar lika bra på gräs.  

– Det var väldigt roligt att se allt engagemang under dagen, både från instruktörer och eleverna, rörelseglädje på högsta nivå med andra ord. Detta var ett viktigt steg på vägen att få fler att tycka det är roligt att röra på sig genom skidåkning, säger Petra Hallebrant, kommunikations- och hållbarhetsdirektör på SkiStar.  

Skribent: Katarina Fahlén
E-post: Adressen Gömd

HUVUDPARTNER

KOMPIS TILL ALLA PÅ SNÖ

Facebook puff.png

Skidor vill!
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info