Hoppa till sidans innehåll

Ny utbildningsstruktur


Tränare och ledare är oerhört viktiga kugghjul inom svensk längdskidåkning. Som ledare skapar man förutsättningar för barn, unga och vuxna att utvecklas och utmanas inom idrotten samtidigt som man själv utvecklas som människa. 

För att individer ska kunna utvecklas och må bra i våra föreningar, samt bidra till att svensk längdskidåkning fortsatt ska vara en ledande aktör, är det otroligt viktigt att ledare har tillgång till bra utbildning. En av de centrala målsättningarna i skidförbundets strategiska plan är att tillgodose ett tillgängligt utbildningsprogram med god kvalité.

Under 2017 tog Svenska skidförbundets längdråd beslutet att en översyn av utbildningsstrukturen för tränare skulle ske. Målsättningen med revideringen var att göra utbildningarna mer anpassade till utvecklingsmodellen Blågula vägen, samt att göra utbildningsutbudet mer tillgängligt och flexibelt utifrån den enskilde ledaren. Det övergripande målet var att få fler utbildade tränare och säkerställa en grundläggande kunskapsnivå, menar Karin Ersson, utbildningschef på SSF.

Utvecklingsarbetet med den nya strukturen har drivits av utbildningsansvarig och nationell verksamhet i samarbete med arbetsgruppen för utbildning och ledare inom SSF. Struktur och innehåll har kvalitetssäkrats i dialog med SISU Idrottsutbildarna. Längdrådet tog under våren 2020 beslut att godkänna befintligt förslag till nya utbildningsstruktur.

Figuren ovan illustrerar den nya utbildningsstrukturen för tränare inom Svenska skidförbundets längdskidverksamhet.

I grunden finns den webbaserade Introduktionsutbildningen för längdskidor. Utbildningen är kostnadsfri och passar tränare på alla nivåer och åldrar. En kurs på webben möjliggör ett lärande på individens villkor. Utbildningen kommer öppna i oktober 2020 och blir grundkrav för alla verksamma inför fortsatt utbildning i längdskidors utbildningsutbud. Utbildningen, som i huvudsak är skidspecifik, omfattar ca. 3 timmar och genomförs utifrån individens förutsättningar.

SISU Idrottsutbildarnas Grundutbildning för tränare ger dig en god grund att stå på i din fortsatta tränarroll. Utbildningen är idrottsövergripande och passar tränare för alla åldrar. 
Grundutbildningen kompletterar våra skidspecifika utbildningar på ett väldigt bra sätt. Vi förstärker det idé- och värderingsstyrda ledarskapet och ser stora fördelar att mötas över idrottsgränserna och utbyta erfarenheter, menar Anna Norman, utbildningsansvarig för längdskidor på SSF. I höstas genomförde vi en pilotutbildning, där tidigare utbildade skidledare på barn- och ungdomsnivå fick genomföra Grundutbildningen genom SISU. Utvärderingarna var överlag väldigt positiva och vi kunde konstatera att utbildningen passar väldigt bra i vår idrott och utbildningsstruktur fortsätter Anna.
Utbildningen utgör från hösten 2020 obligatoriskt steg för tränare för målgruppen 9 år och äldre.

Skidförbundets tidigare Barnledarutbildning utgår i den nya utbildningsstrukturen och ersätts av två delvis nya utbildningar riktade till barnledare. Den första för de som vill leda barn upp till ca. 9 år och den andre täcker åldrarna 9 – 12 år. På det sättet följer utbildningarna våra utvecklingsstadier bättre och kan riktas mer mot respektive åldersgrupp. Omfattningen och upplägget på de nya utbildningarna har anpassats för att göra dem mer tillgängliga med bibehållen kvalité.

Tidigare Inspirationsträffar, som arrangerats av skidförbundets längdkonsulenter, ersätts av Fortbildningsträffar (utifrån olika teman), för att på så vis bli en tydligare del av utbildningsutbudet.

Tränarutbildningarna för ungdomstränare samt junior- och senior är i stort oförändrade mot tidigare versioner, med fortsatt varierat lärande genom en blandning av fysiska träffar och webbaserade egenstudier.

Det nya utbildningsutbudet sjösätts successivt under hösten 2020. Ledare som tidigare genomfört skidförbundets barnledarutbildning kommer kunna tillgodoräkna sig den mot Grundutbildning för tränare genom SISU.

Här finns mer att läsa om respektive utbildning i längdskidors nya utbildningsstruktur samt vanliga frågor och svar kring våra utbildningar.

Är ni i behov av utbildning i er förening eller distrikt? Kontakta då ert distrikts utbildningsansvarige eller din närmaste längdkonsulent.
Kontaktuppgifter.

Utbildningskalendern för 2020/21 uppdateras löpande. 

Här finns informationen om den nya utbildningsstrukturen som PDF.

Uppdaterad: 04 JUN 2020 12:44 Skribent: SSF
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info