Hoppa till sidans innehåll

Utvecklingsmodellen: Blågula vägen


Bakgrund

Genom Svenska Skidförbundet utvecklingsmodell, Blågula vägen, vill vi skapa en informationsguide och vägledare med målsättningen att utifrån dagens kravprofil ge trygghet och inspiration kring varje individs utveckling. Modellen är en hjälp för både ledare, aktiva, och föräldrar.

Tre redan existerande dokument har legat till grund för Blå-gula vägen: (1) ”Talangens väg mot toppen” (2005–2006) som beskriver ungdomsträning, (2) ”Röda Tråden” (2005), en skrift för junior- och seniorträning i Sverige, vilken har omarbetats för att ingå som en del i Blå-gula vägen, samt (3) Svenska Skidförbundets utvecklingsmodell som till stor del bygger på Svensk idrotts utvecklingsmodell (2015).

Utvecklingsmodellen har förändrats genom åren men verkar i dagsläget för att barn- och ungdomsidrotten dels ska fungera som en grogrund för livslångt intresse för fysisk aktivitet, dels ge förutsättningar för den som vill utvecklas till en framtida elitidrottare. Detta innebär att alla barn och ungdomar, oavsett bakgrund, ambitionsnivå och målsättning, har rätt att utvecklas som längdskidåkare inom ramen för Svenska Skidförbundets verksamhet. Svenska Skidförbundet har även utvecklat ett mer grenspecifikt program, ”Skidor vill” (Svenska Skidförbundet, 2013). En huvudpunkt i programmet är att förbund och föreningar ska bedriva en verksamhet där barn och ungdomar successivt skolas in i breddidrott eller elitidrott.

Målet med Blå-gula vägen är att den ska fungera som en handbok för föreningar, föräldrar och ledare på alla nivåer. Svenska Skidförbundet vill nämligen tydliggöra sambandet mellan en god utveckling i barn- och ungdomsåren och ett fortsatt livslångt idrottande. Sammantaget ska den Blå-gula vägen fungera som en ledstjärna för längdskidåknig i Sverige, oavsett om du vill lära dig stå på skidor första gånen eller om du vill bli en världsstjärna. 

Uppdaterad: 08 OKT 2018 15:03 Skribent: SSF

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info