Hoppa till sidans innehåll

Junior- och seniortränare


Utbildningen behandlar framförallt uppbyggnads- och förprestationsstadiet i utvecklingsmodellen. ”Skidträna” handlar om att fördjupa sig i alla områden inom längdskidåkning och för att förbereda den aktive inför träning och tävling.

Utbildningen bygger på att först ge fakta, därefter förståelse och slutligen förmåga att kunna tillämpa kunskapen. Som skidtränare är det viktigt att ha såväl teoretiska som praktiska kunskaper i alla områden inom längdskidåkning.

Utbildningen är uppdelad på tre fysiska träffar + nätbaserad utbildning som sker mellan de fysiska träffarna. Utbildningen innehåller även en praktikdel på minst tre dagar vid till exempel Elitlägret, Skidgymnasium, Testcenter med mera.

Målet med utbildningen är att ni ska bli tränare/ledare för elitsatsande längdskidåkare i åldern 16 år och uppåt, till exempel elitklubbtränare, skidgymnasietränare, högskoletränare med mera. Efter genomgången utbildning bör du som junior- och seniortränare:

• kunna vägleda juniorer och/eller seniorer i åldern 16 år och uppåt i deras elitsatsning, såväl teoretiskt som praktiskt.
• ha fått grundläggande kunskaper inom idrottspsykologi samt förstå dess betydelse för att dina aktiva ska kunna prestera på hög nivå.
• ha fått fördjupad förståelse för begreppet ledarskap samt fått utöva ditt ledarskap i praktiken.
• ha fått fördjupade kunskaper inom nutrition, fysiologi, träningslära och träningsplanering. • ha fått förståelse för samt bearbetat begreppen antidopning, etik och moral och tävlingsregler inom längdskidåkningen.
• ha fått kunskaper inom anatomi, styrketräning och screening samt förstå dess betydelse för skidtekniken.
• ha fått fördjupade kunskaper inom material, utrustning och vallning.

Förkunskaper: Genomgått SSF ungdomstränarutbildning.

Utbildningsprogram 2018/19

Uppdaterad: 12 NOV 2018 16:21 Skribent: Anna Norman
Epost: Adressen Gömd

SMART ENERGY PARTNER

PRESENTING PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info