Hoppa till sidans innehåll

Färdighetsmål 15-16 år


Hur blir man bra förberedd inför junioråldern? Utifrån utvecklingsmodellen Blågula vägen, boken Skidor för ungdom, tester och elittränarkårens erfarenheter presenteras här färdighetsmål för äldre ungdomar, 15-16 år.

Målen syftar till att beskriva vilka basfärdigheter ungdomar kan sträva efter för att utvecklas mot nationell eller internationell elit som junior och sedermera senior. Det handlar bland annat om att komma bra förberedd inför juniorträningen. Färdighetsmålen kan användas som ett inspirerande stöd till föreningar och ledare i deras arbete att vägleda sina ungdomar. I längdskidträningen skapas extra motivation genom att sätta personliga mål som inte bara är kopplade till tävlingsverksamhet.

Genom att försöka nå målen skapas förutsättningar att få mer kunskap och bli mer förberedd i och kring sin idrottssatsning. Färdighetsmålen ska även motivera till ett livslångt idrottande genom att idrottaren ges möjlighet att utveckla en stark och allsidig grund.

Att se helheten i sitt idrottande är en central del för att lyckas med sin målsättning. Det handlar inte bara om fysiska och idrottsliga förmågor. Psykiska och sociala förmågor är minst lika viktiga. Därför beskriver färdighetsmålen både mål som är kopplade till idrottsprestationen och mål som är av mer allmän karaktär.

Kom ihåg att ungdomar i dessa åldrar utvecklas olika och har olika förutsättningar inom respektive område. Det är därför eftersträvansvärt att utgå ifrån respektive individ vid målsättning, genomförande och uppföljning.

Ytterligare kunskap och förståelse kring färdighetsmålen tas upp i våra tränarutbildningar som riktar sig mot ungdomar samt juniorer och seniorer.

Klicka här för att ta del av Färdighetsmål längdskidor 15 – 16 år (PDF).

Uppdaterad: 19 FEB 2021 11:46 Skribent: Anders Strid
E-post: Adressen Gömd

MAIN PARTNER

PREMIUM PARTNER

TEAM PARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Puff_BättreSkidteknik_215
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info