Hoppa till sidans innehåll
Foto: Joachim Lagercrantz

Skidaktivitetsområde


Behovet och intresset för att bygga säkra och attraktiva skidlekplatser vid våra längdarenor ökar. Svenska skidförbundets vision är att alla skidarenor i landet i framtiden ska ha en skidlekplats.

Material för att bygga skidlekområden har funnits under ganska lång tid men materialet har mestadels sålts till alpina anläggningar.

Tips på lämpligt material (öppnas i nytt fönster)

Föreningarna kan ansöka om Idrottlyftspengar för inköp av skidlekutrustning. Ansökan görs på sedvanligt sätt. Bifoga även budget och skisser över området.

Svenska Skidförbundet har tagit fram ett nytt häfte Bygg din egen skidlekplats – en investering för framtidens skidåkare.

Beställ häftet hos SISU Idrottsböcker, (extern länk, nytt fönster) 

Nedan följer ett kort utdrag ur häftet Bygg din egen skidlekplats.

Hur anlägger man en enkel skidlekplats?

Vad ska man tänka på ?

  • Vem gör vi skidlekplatsen för?
  • Planering ?
  • Snöpreparing?

Aktiviteter

Barnens skidskola, Barnens Vasalopp, Ski Team friluftsdag och olika teknikmärken är roliga aktiviteter som kan locka till nya utmaningar och ge stimulans tillsammans med kompisar i skolan eller i klubben.

Bygg ett Skidlekområde i närmiljön
Tecknad skidlekplats

Ett skidlekområde i skolområdet/skidanläggningen eller i närheten av bostadsområden är en arena för snösportsaktiviteter för både längdskidor, alpina skidor, backhoppning och snowboard. Här kan ni med enkla medel skapa ett område som inbjuder till rolig aktivitet och rörelse på snö.

Terrängvågor är runda vågor i snön med mjuka övergångar att åka över.Kan formas redan på hösten. Använd jord, bark, spån, halmbalar med mera.
Avståndet mellan vågorna bör vara 5–10 meter. Höjden kan variera mellan
25 cm–1 meter. Vågorna kan gärna vara breda, så att fler får plats samtidigt.

Hopp går enkelt att bygga som färdiga hoppramper i ohyvlat virke eller med snö, i en sluttning med lagom lutning. Hoppet bör vara cirka 60 cm brett, 2–3 meter långt och ha en höjd på cirka 20 cm i framkant.

Hur långt kan jag hoppa och går det att hålla balansen?

Orgeltramp är terrängvågor som ligger vid sidan om varandra. När den ena vågraden har toppar/kullar så har den andra svackor/dalar. Orgeltrampen kan läggas på plan mark eller i svag sluttning. Avstånden mellan vågtopparna bör vara 4 m. Höjden mellan våg och dal bör vara 40 cm. Låt snön frysa till ordentligt innan kanterna skärs till och putsas. Ett bra förarbete gör att orgeltrampet håller längre och förberedelser kan också göras innan snön faller.

Ritning på cykeltramp i trä (öppns i nytt fönster)

Bild från skidlekområde i Sundvall

Skidlekområde i Sundsvall

Svängar kan man göra runt koner, under bågar gjorda av böjbara plaströr, käppar, kvistar med mera. Prova att utmana kompisen i en parallellslalombana!

Box byggs lättast av formplyfa och regelvirke. Lådan ska vara 20–40 cm bred, 20–50 cm hög och minst 2,5 m lång. Regelvirket används till stommen för boxen samt till ben som sticker ner minst 20 cm i snön. Bygg en uppfart till boxen av snö och se till att man får fart. Om sluttningen är kort och farten blir för låg, kan man sätta boxen på platt mark efter sluttningen. Kul att glida på i sidled och utmana balansen för både skidåkare och snowboardåkare!

Tips!
Ha alltid spadar, snöskyfflar och en rejäl kratta tillgängliga vid skidleken. Olycksrisken blir större om pulkaåkning och skidåkning tillåts i samma backe. Pulkor och madrasser polerar dessutom snöytan, vilket gör underlaget isigt.

Lycka till!
Barn och ungdomsgruppen
Kontaktperson Jenny Limby This is a mailto link

Uppdaterad: 14 NOV 2018 10:53 Skribent: Anna Norman
Epost: Adressen Gömd

HUVUDSPONSOR

LAGPARTNERS

SE ALLA PARTNERS
Tävlingskalender
Märkesjakten
150504-Puff-Skideoteket-215-135
Puff_BättreSkidteknik_215
SAS_boka-vinst
FIS

Postadress:
Svenska Skidförbundet
Riksskidstadion
791 19 Falun

Besöksadress:
Lugnetvägen 16
791 31 Falun

Kontakt:
Tel: 0107086900
E-post: This is a mailto link

Se all info